Járvány terjed a Duna Arénában

Járvány terjed a Duna Arénában

Szinte még meg sem rajzolták, már híre ment a Duna Arénának mint a világ legjobb, legszuperebb, legilyenebb és legolyanabb úszólétesítményének.

Hogy egy versenyuszodának mi a leginkább emblematikus tulajdonsága mondjuk az utókor számára a kinézetén kívül? Mondjuk az, hogy mi minden történt benne. Márpedig ha egy város uszodájában világcsúcsot úsznak, az – függően a fennmaradási idejétől – akár hosszú-hosszú évekre jó reklám, lám ez a város is tudott valamit, rangos versenyt, amelyen sztárversenyzők olyat teljesítettek, amilyet még előtte soha senki.

Valóban gyors is lett a Duna Aréna medencéje, és ez nem csak duma volt annak idején. Háromméteres mélysége különösen jól nyeli a kényelmetlen szembeáramlatokat, a felszínen viszont jól „húz”.

Olimpia utáni évben vagyunk ráadásul, ilyenkor elvileg a sztárúszók simán csinálhatnának egy-egy könnyebb évet. Ehhez képest a budapesti vizes világbajnokság első medencés úszónapján, vasárnap a svéd Sarah Sjöström a 4×100-as női gyorsváltó első embereként alaposan megdöntötte a 100 méteres női gyorsúszás világcsúcsát.

Hírdetés

http://mno.hu/

Kedd reggel még szinte munkába indult Magyarország népe, amikor a férfimellúszás koronázott királya, a brit Adam Peaty gondolt egyet, és a selejtező, tehát csak simán a világbajnokság tizenhat legjobb versenyzőjének mezőnye összetételéről döntő futamában a múlttal tette egyenlővé korábbi legjobbját (26,42 helyett 26,10 másodperc lett a csúcs), hogy a délutáni programban ezen is tovább faragjon (22,95). 50 méter mellet mostanáig ember nem úszott le 26 másodpercen belüli idővel.

Kis világcsúcs is világcsúcs – vallhatja a kanadai Kylie Masse, aki szintén kedden 2 századot faragott a 100 méteres női hátúszás eddigi legjobb idején, igaz, már maga is 6 századra járt tőle korábban. Csak tréfából, de megjegyezhetnénk, nem véletlenül dobta el a számot már az előfutam után a „félős” Hosszú Katinka – a szám olimpiai bajnoka.

A kedd méltó módon fejeződött be az uszoda dicsérete szempontjából, az utolsó versenyszámban az amerikai Lilly King 22 századdal csapta meg a 100 méter mell eddigi világcsúcsát.

Nagyon sok hátra van még az úszó-vb-ből, de az új Duna Aréna már a harmadik aktív nemzetközi versenynapján túl van az ötödik világcsúcsán, ebből ráadásul három nem is egyéni verseny döntőjében, hanem „csak úgy” született. És ez a maga nemében tényleg páratlan.

Nem felejtjük, Hosszú Katinka is veszélyeztetett a világcsúcsjárványt illetően 400 méter vegyesen, amelyet az úszóversenyek legvégén rendeznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »