Járvány ide, járvány oda, a biztosítások idén is emelkednek

Járvány ide, járvány oda, a biztosítások idén is emelkednek

Hiába nehezíti meg, sőt lehetetleníti el a koronavírus-járvány nagyon sok magánvállalkozó életét, a szociális és egészségbiztosítás januártól ismét emelkedik. A többletkiadás havi közel 20 eurót tesz ki. Az első magasabb összegű befizetést, átutalást legkésőbb február 8-ig kell elvégezni.

Az emelkedés oka, hogy nőtt a kivetési alap (az 1 092 eurós átlagbér 50 százaléka), mégpedig az eddigi 506,50 euróról 546 euróra.

A szociális biztosítás minimális összege, mely magába foglalja a kötelező nyugdíjbiztosítást és betegsegélyzőt is, 167,89 euróról 180,99 euróra emelkedik.

Hírdetés

Ami az egészségbiztosítást illeti, ott az eddigi 70,91 helyett februárban már 76,44 eurót kell befizetniük.

Az egyéni vállalkozóknak tehát ezentúl összesen minimum havi 257,43 eurót kell elvezetniük. 

Ha kicsit jobban belegondolunk, nem is olyan régen, a rendszerváltozás utáni időkben, ennyi volt sokak havi fizetése. Ha az összeget átszámoljuk szlovák koronára, akkor több mint 7710 euróra jön ki. 

A Szociális Biztosító, illetve az egészségbiztosító január hónap során értesíti ügyfeleit a járulékok emelkedéséről. Érdemes minél előbb elvégezni a banki átutalásoknál a szükséges változásokat. Aki ugyanis figyelmetlenségből elfelejti a magasabb összeget fizetni, az könnyen ráfázhat, a biztosító előbb vagy utóbb behajtja rajta a különbséget és akár még pönálét is felszámolhat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »