Japánban rekordalacsony szintre süllyedt a miniszterelnök népszerűsége

Rekordalacsony szintre süllyedt Szuga Josihide japán miniszterelnök népszerűsége, kevesebb mint egy hónappal pártja, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) elnökválasztó kongresszusa és néhány hónappal az őszi parlamenti választások előtt – derült ki két japán újság által közölt felmérésből.

Míg a Mainicsi című újságban rámutattak arra, hogy Szuga népszerűsége először zuhant harminc százalék alá, és jelenleg 26 százalékon van, a Nikkei című napilap felmérése 34 százalékos támogatottságot mért neki.

Több elemzés szerint Szugának nem sikerült előnyt faragnia a tokiói olimpiai játékokból, miközben a koronavírus-járvány sújtotta ország fővárosát is magában foglaló prefektúrában és több más prefektúrában már negyedszerre rendeltek el rendkívüli járványügyi állapotot.

Sokan az oltási kampány lassúságát is Szugának és a kormányának róják fel: Japánban jelenleg a lakosság 44 százaléka kapta meg a vírus elleni oltás mindkét adagját. Jóllehet a miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy novemberig sikerül minden, a vakcinára jogosult és az oltás felvételét kérő embert beoltani, szakértők attól tartanak, ez sem lenne elég a tömeges immunitás eléréshez a fertőzőbb és veszélyesebb delta variánssal szemben.

A kormányfőt bírálta a világhírű japán író, Murakami Haruki is, aki egy rádióműsorban kissé gúnyosan azt mondta, hogy "ha a miniszterelnök látja a kiutat a járványból, akkor bizonyára igen éles szeme van".

Hírdetés

A Szuga vezette LDP szeptember 29-én tartja meg elnökválasztó kongresszusát, csütörtökön pedig bejelentette indulását Kisida Fumio volt külügyminiszter, aki az előzetes felmérések szerint két ponttal előzi meg Szugát a népszerűségben. Az indulók között felmerült Kono Taro, az oltási programért felelős miniszter és Isiba Sigero volt védelmi miniszter neve is, akik szintén megelőzik Szugát.

Az LDP főtitkára, Nikai Tosihiro a Kyodo japán hírügynökségnek adott interjújában támogatásáról biztosította Szugát, kiemelve, hogy a miniszterelnök keményen dolgozik azért, hogy kivezesse az országot a nehéz helyzetből.

"Nagy hasznára lesz a pártnak, ha a tisztségében marad" – szögezte le.

Az új pártelnök egyben az ország következő kormányfője lesz, amennyiben személyét a parlament is elfogadja. Ő fogja vezetni a kabinetet az őszi parlamenti választásokig, amelyeket legkésőbb november 28-án kell megtartani.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »