Japán tovább enyhít a fegyverexport szigorú korlátozásán

Japán kedden jóváhagyta a haditechnikai eszközök átadására vonatkozó szigorú szabályainak további enyhítését, hogy lehetővé tegye az Egyesült Királysággal és Olaszországgal közösen fejlesztett, 2035-re tervezett jövőbeli vadászrepülő exportját.

A tokiói kormány elfogadta a módosítást – közölte kedden szóvivője, Hajasi Josimasza. A lépés csak formalitás volt, mivel a kormánykoalíció a kérdésben már tíz nappal ezelőtt jóváhagyását adta.

Japán pacifista alkotmánya miatt erősen korlátozza fegyverexportját. A korlátozást azonban sorozatosan enyhítették, legutóbb 2023 végén engedélyezték a szigetországban licenc alapján gyártott amerikai Patriot légvédelmi rakéták eladását az Egyesült Államoknak.

A kedden jóváhagyott új módosítás kizárólag az Egyesült Királysággal és Olaszországgal közösen fejlesztett újgenerációs (GCAP) vadászrepülőgépekre vonatkozik.

Hírdetés

Japán engedélyezi, hogy ezt a repülőgépet olyan harmadik országokba exportálják, amelyekkel haditechnika- vagy haditechnológia-átadási megállapodása van, így az Egyesült Államokba, Franciaországba, Ausztráliába, Indiába, a Fülöp-szigetekre és az Egyesült Arab Emírségekbe.

Ezen túlmenően a repülőgépek eladása csak olyan országoknak lesz engedélyezett, amelyek nem vesznek részt aktív konfliktusokban, és minden egyes tervezett eladást a japán kormánynak jóvá kell hagynia.

A fegyverkivitelre vonatkozó japán korlátozás eddig megnehezítette a GCAP-program megvalósítását. A leendő vadászrepülőgépek harmadik országokba történő értékesítése ugyanis segíthetne az igen magas fejlesztési költségek megtérülésének.

A 2022 végén elfogadott új nemzetbiztonsági doktrína értelmében Japán öt év alatt jelentősen növeli védelmi költségvetését, hogy alkalmazkodjon a szomszédai részéről (Észak-Korea, Kína és Oroszország) jelentkező kihívásokhoz.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »