Japán leállítja két amerikai rakétavédelmi üteg telepítését

Japán leállítja az Aegis Ashore amerikai rakétavédelmi rendszer két szárazföldi ütegének telepítését – jelentette be helyi idő szerint hétfőn az ország védelmi minisztere.

Kono Taro újságíróknak azt mondta, hogy az észak-koreai ballisztikus rakéták jelentette fenyegetés elhárítására tervezett ütegek működéséhez szükséges átalakítások túlságosan költségesek és időigényesek lennének. Bár a kormány döntése 2017-ben a rakétavédelmi rendszer befogadásáról helyes volt, ma már ésszerűtlen lenne a telepítés – mondta.

Hozzátette, hogy a rendszerre Japán már 180 milliárd jent (mintegy 520 milliárd forint) költött, amely azonban nem teljesen kidobott pénz, a rendszert ugyanis fel lehet szerelni japán rakétaelhárítókra.

A jelenlegi rakétavédelmi rendszer ellenzői korábban már arra is rámutattak, hogy az nem magát Japánt, hanem elsősorban Hawaiit és Guamot védené a nagy hatótávolságú észak-koreai rakétáktól, ezzel pedig ellenkezne a japán alkotmánnyal is, a szigetország honvédelmi stratégiája ugyanis a második világháború után elfogadott, pacifista alkotmányból fakadóan kizárólag önvédelmen alapulhat. Az alkotmány értelmében Japán nem tarthat fenn hagyományos haderőt.

Az ütegek telepítése korábban már késlekedéseket szenvedett, egyebek mellett kifogások merültek fel a magas telepítési és fenntartási költségekkel szemben, amelyek elérték volna a 450 milliárd jent.

Hírdetés

A döntő érvnek az ütegek ellen mégis a Jamagucsi prefektúrában élők biztonsága bizonyult, amelyet Kono Taro szerint nem tudtak volna teljes mértékben garantálni.

Korábban a minisztérium részéről úgy vélték, hogy a két Ageis Ashore egység le tudná fedni a szigetország teljes, egy lehetséges rakétacsapás vagy ballisztikus rakéta becsapódása elleni védelmét a déli Jamagucsi bázistól az északon található Akita támaszpontig. Elemzők szerint ezzel a döntéssel Tokiónak újra kell gondolnia a rakétaelhárító stratégiáját.

Japánban jelenleg kétszintű rakétavédelem létezik. Az egyik a hajókra telepített Aegis rendszer, amelyet SM-3-as elfogó rakétákkal szereltek fel, hogy megsemmisítsék a ballisztikus rakétákat röppályájuk középső szakaszán. Amennyiben ez nem sikerülne, akkor vetik be a Patriot (PAC-3) fegyverrendszert, amely a rakétát repülésének utolsó szakaszában semmisíti meg.

Jelenleg két országban, Romániában és Lengyelországban működik az Aegis Ashore-t befogadó szárazföldi támaszpont. A japán kormány 2017-ben hagyta jóvá az Aegis Ashore földi egységeinek a telepítését a szigetországban. A védelmi tárca a döntést akkor azzal indokolta, hogy csak a szárazföldre telepített Aegis Ashore rendszerrel lesz teljes, "napi 24 órás" a szigetország rakétavédelme.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »