Japán kormányfő: teljes mértékben elfogadhatatlan az orosz nukleáris fenyegetőzés

Nukleáris zsarolással vádolta csütörtökön a japán miniszterelnök Oroszországot, valamint aggodalmát fejezte ki a Dél-kínai-tengeren, illetve a Kelet-kínai-tengeren zajló katonai tevékenység miatt.

Kisida Fumio a Jakartában rendezett Kelet-ázsiai csúcstalálkozón azt vetette Moszkva szemére, hogy a nemzetközi tiltakozás ellenére folytatja Ukrajna elleni háborúját, hozzátéve: az orosz kormány nukleáris fenyegetőzései és az orosz nukleáris arzenál esetleges bevetése a harcokban teljes mértékben elfogadhatatlan.

"A világon sehol nem lehet tűrni a status quo egyoldalú megváltoztatását, ezt Japán szigorúan ellenzi" – fogalmazott a kormányfő.

Hírdetés

Kisida kitért a a fukusimai atomerőműből az óceánba engedett tisztított víz ügyére is, biztosítva a megjelenteket, hogy az eljárás a vonatkozó nemzetközi előírásokkal összhangban történik.

Bár Peking többször élesen tiltakozott a vízkibocsátás ellen, a csúcstalálkozón szintén részt vevő Li Csiang kínai miniszterelnök az ügyet nem említette.

Az indiai-csendes-óceáni térségben ismét feszültté vált a helyzet, miután a pekingi kormány nemrég olyan térképet tett közzé, melyen szinte az egész Dél-kínai tenger Kína fennhatósága alatt szerepel, olyan övezetek is, melyekre több ASEAN-ország is igényt tart.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »