Janukovics ukrán elnök őrizetbe vetetheti a kijevi puccsista vezetést

Janukovics ukrán elnök őrizetbe vetetheti a kijevi puccsista vezetést

A Nyezaviszimaja Gazeta című független orosz napilap a múlt pénteken szakértőkre és a márciusban Oroszországhoz csatolt Krím-félsziget ideiglenes kormányzójának, Szerhij Akszjonovnak a véleményére hivatkozva azt írta, hogy Viktor Janukovics a közeljövőben visszatérhet Ukrajnába. Akszjonov szerint “az ukrán hadsereg a törvényes elnöknek engedelmeskedik”, aki így utasítást adhat az általa juntának nevezett kijevi vezetés őrizetbe vételére, ugyanakkor az ukrajnai válság rendezését célzó ötpontos tervet tett közzé Viktor Janukovics ukrán államfő hétfőn Rosztov-na-Donuban.
Az ukrán parlament és szélsőségesek által február 22-én puccsal megdöntött államfő az orosz hírügynökségekhez eljuttatott közleményében azt követelte, hogy a kijevi hatalom azonnal vonja vissza csapatait, így “a katonai egyenruhába öltöztetett, automata fegyverekkel és gránátokkal felszerelt úgynevezett Nemzeti Gárda egységeit” is Kelet-Ukrajnából, és kezdjen párbeszédet a régió lakossága által megválasztott vezetőkkel.
Janukovics szerint a kijevi hatalom “egy lépésre áll a vérontástól”, de úgy vélte, hogy a fegyverek bevetése Kelet-Ukrajnában már semmit sem változtat meg. Szerinte az ott élők millióit megsértették azzal, hogy terroristának nevezték őket.
“Az embereknek nincs más választása, mint hogy harcoljanak a jogaikért, életükért és gyermekeikért” – közölte.
Janukovics tudatta, hogy a válságrendezési tervvel hazája szétesését és a polgárháborút akarja megakadályozni. Szerinte előbb Ukrajna föderalizációjáról és államirányítási berendezkedéséről, elnöki, vagy parlamenti köztársaságként való működéséről kell dönteni. Ezt követően alkotmányos reformot kell végrehajtani, majd nemzetközi ellenőrzés mellett elnökválasztást kell tartani az országban.
“Ez az egyetlen út Ukrajna területi egységének megőrzéséhez. Ha ez nem történik meg, akkor hazánkat a szétesés fenyegeti, amely aligha megy végbe békésen. Leginkább polgárháborún keresztül ” – jelentette ki a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban tartózkodó ukrán politikus. Janukovics hazája katonáit és a különleges erők munkatársait arra szólította fel, hogy ne engedelmeskedjenek vezetésük “bűnös parancsainak”.
A február végén Oroszországba távozott ukrán elnök továbbra is törvényes államfőnek tartja magát, és Moszkva teljes támogatását élvezi. Időről-időre felhívással fordul az ukrán lakossághoz, vagy sajtónyilatkozatokkal tudatja, hogy köze van Ukrajna sorsának alakulásához.

Címalpfotó:Reuters

Hírdetés

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »