Janukovics nem tudott elmenekülni

A leváltott ukrán elnök gépét nem engedték felszállni Donyeckből. Kiszabadult börtönéből legfőbb ellenfele, Julija Timosenko, aki szombaton megjelent a Majdanon. Vasárnap a parlament a koalíciót próbálja összehozni, atzán megválasztják a kormányfőt, hivatalos jelöltek még nincsenek. Közben az államcsődöt is el kéne kerülni, az EU segítséget ígért, és Moszkva mégis hajlandó tovább folyósítani a tavaly megígért 15 milliárd dolláros hitelt.

Szombat este Julija Timosenko a harkovi börtönkórházból kiszabadulva Kijevbe repült, és megjelent a Majdanon. Meggyötörtnek tűnt, de elszántnak.
Előkerült Janukovics, akiről azt hitték, már Moszkvában vagy Dubajban van. Donyeckből szállt volna fel este, de a hatóságok ezt megakadályozták.
A parlament leváltotta Janukovicsot, az államfő távozását megkönnyebbülten fogadták a kijevi tüntetők.

Hírdetés

Vasárnap a parlament feladata a kormánykoalíció megalakítása lesz, de ehhez a Batykivscsina, a Szvoboda és az UDAR mellett a független képviselőkre is szükség van.
Kormányfőt ezután választanak, hivatalos jelölt nincs, három esélyesről beszélnek, az egyikük valőszínűleg a Batykivscsinától Arszenyij Jacenyuk.
Az államcsőd elkerülésére az EU ígért segítséget, igaz, konkrétumok nélkül. Moszkva is kész a hitelek folyósítására, azután is, hogy támogatottja, Janukovics elvesztette hatalmát, amit az elnök egyébként nem ismer el.

A keddtől péntekig tartó zavargásoknak egyes hírek szerint 88 áldozatuk van, ebből 16 rendőr.

mti-index nyomán


Forrás:magyarhajnal.com
Tovább a cikkre »