Januártól tilos kutyát láncra verni

Januártól tilos kutyát láncra verni

Már a 2012. augusztus elsején életbe lépett állatvédelmi törvénnyel jelentősen szigorodtak az egyes állattartás szabályai, a 2016-tól hatályos rendelkezések szerint pedig az ebeket már nem szabad tartósan láncra verni – írja a Délmagyar.hu

„A láncon tartott kutya frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények között él, amitől agresszívvá válhat” – mondta el Keller Zoltán szegedi kutyakiképző a portálnak. Hozzátette, hogy a láncon tartást két dolog indokolja: „Az egyik, hogy nincs kerítés, vagy ha mégis, akkor nem megfelelő a kutyához. A másik, hogy a gazda nem akar foglalkozni a kutyával, így az csak riasztó-jelző funkciót tölt be.”

Hírdetés

A szakértő a rendelkezéssel kapcsolatban hangsúlyozta: „Attól, hogy ezt a törvényt bevezetik, nem lesz pénz a tanyákon kerítésre, és nem változik meg a gazdák kutyára fordított figyelme sem. Minden törvény annyit ér, amennyit be tudnak tartatni belőle.”

„Ha valaki úgy tart állatot, hogy az szenved – tehát láncon –, akkor bűncselekményt, állatkínzást követ el” – idézte a Délmagyar.hu Seres Zoltánt, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjét. Szerinte az embereket kellene képezni, hogy jó gazdák legyenek, és az állattartáshoz megfelelő tudással rendelkezzenek. Seres három feltételhez kötné a kutyatartást: megfelelő tartási hely, anyagi fedezet és szabad idő.

Szakértői vélemények szerint az ingerszegény környezetben tartott, elhanyagolt kutyák gyakran idegronccsá válnak, ami a legtöbb esetben visszafordíthatatlan állapotokat eredményez, és tragédiákhoz vezethet – olvasható a portálon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »