Januártól fizetni kell a háziorvost

Januártól fizetni kell a háziorvost

Január 3-tól többé nem finanszírozza a családi orvosok által nyújtott, eddig ingyenes szolgáltatásokat az Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS). Ezt a Háziorvosok Országos Társasága és a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége tudatta egy közleményben.

Az ok a szervezetek közlése szerint az, hogy év végén a háziorvosoknak lejár a megyei egészségbiztosító pénztárakkal kötött szerződése és ezt a szerződést nem hosszabbították meg.

Hírdetés

Ennek a következménye, hogy ezentúl a háziorvosi hivatalokban folytatott konzultációk és szolgáltatások orvosi rendelőktől függően díj vagy pro bono alapján kerülnek majd elvégzésre.

„Bár a háziorvosok a közegészségügyi rendszer piramisának alapját képezik, a CNAS, a kormány és a román parlament úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja hagyja több mint 25 000 orvos és nővér igényeit, akik egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak Románia teljes lakosságának” – írja a Háziorvosok Országos Társaságának közleménye.

A háziorvosok elégedetlenek, mivel ahelyett, hogy a kormány az egészségügyi ellátáshoz rendelt támogatásokat jövőre 5,77%-ról 10%-ra emelné, ehelyett az történik, hogy ezek a támogatások csak 5,8%-ra emelkednek. (hotnews)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »