Jankovics Marcellre emlékezik a közmédia

Jankovics Marcellre emlékezik a közmédia

Október 21-én lenne 83 éves Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező és grafikus, akinek emléke előtt a közmédia több csatornája is tiszteleg. Az M5, Duna, Duna World, M2 Petőfi TV, Kossuth Rádió és Petőfi Rádió gazdag tematikus műsorkínálattal idézi fel a magyar animáció mesterének munkásságát és életét.

Az M5 kulturális csatorna reggel 9 órakor indítja a napot a „…filléres emlékeim…” című 2010-es portréfilmmel, amely Jankovics Marcell életének olyan meghatározó pillanatait eleveníti fel, minthogy az alkotó hamarabb rajzolt, mint beszélt. 10:55-kor a Nagyok című sorozatban Ugron Zsolna író beszélget a legendás rendezővel, majd 11:20-kor világhírű animációja, az 1976-ban Oscar-díjra jelölt Sisyphus látható. A Librettó című műsor szintén felidézi Jankovics Marcell alakját, illetve az Ön is tudja vetélkedő tematikus kérdésekkel tiszteleg életműve előtt. 18:25-kor az Álmok álmodói Jankovics munkásságát és a magyar kultúrára való hatását vizsgálja, míg a 19 órakor kezdődő a Jankovicsok – Egy család története című film a művész felmenőinek regénybe illő történetét tárja fel. A nap zárásaként 21 órakor a Toldi – A mozifilm című 2023-ban bemutatott nagyszabású, egész estés alkotása látható. Arany János híres elbeszélő költeményének animációs feldolgozása az MTVA és a Kecskemétfilm Kft. közreműködésével valósult meg.

Duna 14:20-kor az Isten kezében című saját gyártású műsorral csatlakozik a tiszteletadáshoz, amely Jankovics Marcell vallásos meggyőződésére fókuszál. Ezzel párhuzamosan a Duna World 14:25-kor a Magyar Krónika című műsorban emlékezik meg a rendezőről, majd 20 órától újra látható a Hogy volt?! 2018-ban készült adása, amelyben művészi látásmódjáról, céljáról kérdezték az alkotót a műsorvezetők.

Hírdetés

Az M2 Gyerekcsatorna egész nap Jankovics alkotásait vonultatja fel, a Magyar népmesék és a Mondák a magyar történelemből sorozat több epizódja is látható lesz. 16:55-kor a János vitéz című klasszikus alkotását vetítik, a rendező egyik legjelentősebb munkája máig több generáció kedvence.

Kossuth és Petőfi Rádió szintén emlékezik Jankovics Marcellre: több rádióműsorban éltetik a művész emlékét, méltatva életművét és jelentőségét a magyar kultúrában. A közmédia továbbá az év végéig több alkalommal is kiemelt figyelmet fordít a magyar animációra és annak nagyhatású alkotóira.

(MTVA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »