Janicsárok a Magyar Honvédségben

Janicsárok a Magyar Honvédségben

Bő egy éve, hogy a Budaörsi Repülőtéren megtartott Honvédelem Napján két szokatlan négykerekűt mutattak be a nyilvánosság számára. Ezek voltak a Nurol Makina által gyártott EJDER YALÇIN és a Yörük. Bár magyar jelzések voltak a terepjárókon, a festés tarka volt, rikított a sok egyenzöld jármű között, és igazából csak a technikai adatokat lehetett megtudni a kihelyezett táblákból. 

Bő egy éve, hogy a Budaörsi Repülőtéren megtartott Honvédelem Napján két szokatlan négykerekűt mutattak be a nyilvánosság számára. Ezek voltak a Nurol Makina által gyártott EJDER YALÇIN és a Yörük. Bár magyar jelzések voltak a terepjárókon, a festés tarka volt, rikított a sok egyenzöld jármű között, és igazából csak a technikai adatokat lehetett megtudni a kihelyezett táblákból. Kint csak annyit lehetett megtudni, hogy “kisebb számban” rendszeresítésre kerülnek, (esetleg nagyon szembeötlő mellébeszélést) majd a későbbiekben sem derült ki semmi konkrétum, legfeljebb Benkő Tibor szólt el annyit, hogy a kiállított járművek, eszközök mind rendszeresítettek, vagy rendszeresítésre kerülnek a közeljövőben.Néhány felreppent külföldi sajtóhír, nyilatkozat tartotta életben a feltételezést, hogy a török üzlet nem esett kútba, hiszen magyar részről óriási volt a hallgatás, a megjelent külföldi, idegen nyelvű bejelentések, információmorzsák is gyorsan lekerültek az Internetről, amint beszivárogtak Magyarországra.A Yürök és a Jalcin Budaörsön – vajon elmondták a török kísérőknek, hogy a szemben lévő egyik csúcsot Törökugratónak hívják?Ezt a konok hallgatást törte meg a Defence Turkey a napokban, ugyanis egy hosszabb cikkében úgy fogalmazott, a gyártó elkönyvelhette első olyan megrendelését, amelyet egy NATO és EU tag adott le “néhány száz” járműre. Később le is írják, ez az ország Magyarország.A cikk külön említi, hogy komoly mérnöki munka folyt a típusok feljavításán, ami egybevág azzal, hogy a gyártó oldalán az utóbbi hónapokban új, illetve továbbfejlesztett változatokat is bemutattak, valamint azokkal a pletykákkal, hogy magyarországi, titkos próbákon nem voltak teljesen elégedettek a járművek bizonyos tulajdonságaival.Nos, úgy tűnik, sikerült egyezségre jutni, ugyanis a szakportál szerint még idén meg is kezdődnek a szállítások.Sajnos verziókról, felszereltségről itt is csak utalásokat tudhatunk meg, miszerint több változatban érkeznek majd. Nagy valószínűséggel üdvözölhetjük majd a magyar sajtót már megjárt SARP  tornyot az Aelsantól. Erről korábban írt a Portfólió, és egy kérdés erejéig a Parlamentbe is bejutott. Benkő Tibor az ellenzéki képviselő kérdésére azt mondta, a Magyar Honvédség nem vett ilyen eszközöket. Ez igaz, úgy tűnik, a Norul Makina vette a tornyokat az Aselsantól…
Az Aselsan reklámvideója a toronyrólA távirányított fegyvertornyokhoz kapcsolódik egy lövésérzékelő rendszer, amely az ellenséges tűz forrását hivatott meghatározni. Úgy írja a török forrás, egyéb rendszereken kívül léteznek olyan verziók is, amik Kornet-E irányított páncéltörő- és Igla légvédelmi rakéták indítására alkalmasak, bár ügyelnek a homályos megfogalmazásra, nem állítják, hogy Magyarország is venne ezekből.

Hírdetés

Ugyanakkor a páncéltörő verzió már régóta sejthető volt, hiszen a Tatai dandárhoz tartozó páncéltörő osztály BRDM-2-i, és a hozzájuk tartozó Konkursz rakéták is bőven megérettek a cserére. Bár az egyébként kategóriájában tiszteletet parancsoló Kornet-E óriási előrelépés lenne hazánknak, orosz eredete miatt, akár csak az Igla, izgalmas vállalkozás lenne.

Egy magyar BRDM Konkursz páncéltörő komplexumMindazonáltal, más, akár török rakétával, akár az izraeli Spike-al szerelve is több évtizedes ugrást jelentene előre. Nincs ez másképpen a légvédelem terén sem. Akár a Mistral rakéták új indítója is lehetne valamelyik típus – mérete miatt a Jalcin esélyesebbnek tűnik, kiváltva az Unimogokat és a méltatlan platón ácsorgást, amely megoldás már akkor elavult volt, amikor bevezették.Yalcin páncéltörő toronnyalEz egyben újabb szögeket ver a KOMONDOR koporsójába, főleg, ha nukleáris-, vegyi- és sugárfelderítő változat is érkezik, ám a magyar Gamma akár így is jól járhat, ha elnyeri/elnyerte a fedélzeti berendezések szállítását.A Defence Turkey szerint nem csak a Magyar Honvédség kap a járművekből, hanem fogalmazásukból úgy tűnik ki, hogy a Belügy is.Sejtetik továbbá a két ország ipari együttműködését, ami akár beszállítást és új változatok kifejlesztését jelentheti, illetve ipari háttér létrehozását is az országban.Vanek úr

The post Janicsárok a Magyar Honvédségben appeared first on Szent Korona Rádió.


Forrás:szentkoronaradio.com
Tovább a cikkre »