Ján Kuciak testvére: Szeretném, ha ez a kormány kibírná, hiszen most nagy az esély a megtisztulásra

Ján Kuciak testvére: Szeretném, ha ez a kormány kibírná, hiszen most nagy az esély a megtisztulásra

Szeretném, ha ez a kormány kibírná, hiszen nem biztos, hogy lesz még egy újabb esély a megtisztulásra – véli Jozef Kuciak. A három évvel ezelőtt meggyilkolt Ján Kuciak testvérével a DennikN készített interjút.

Három évvel ezelőtt gyilkolták meg az Aktulity.sk oknyomozó újságíróját, Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát nagymácsédi otthonukban. A szomorú évforduló alkalmából a DennikN készítette interjút a meggyilkolt Ján Kuciak testvérével, Jozef Kuciakkal, aki ha nehéz szívvel is, de minden újságírói megkeresésnek igyekszik eleget tenni, már csak azért is, mert – mint mondja – „az újságírók kezdettől fogva velünk vannak, és úgy érezzük ezzel tartozunk nekik.”

– emlékezett vissza az elmúlt három évre Jozef Kuciak, hozzátéve: a testvére elvesztése okozta fájdalmat bizonyos pillanatokban megtanulták kezelni, de különböző dolgokkal és eseményekkel kapcsolatban újra és újra feltör bennük ez.

Andruskó Zoltán, aki a gyilkosságban az összekötő szerepét töltötte be, és végül 15 évet kapott, büntetéséről szólva Jozef Kuciak elmondta, meg voltak elégedve azzal, hogy a bíróság növelte a büntetését, de ez még mindig nagyon kevésnek tűnik a számukra.

„Elképzelni sem tudom, hogy 45 éves koromban akár az utcán is összefuthatok ezzel az üzletemberrel” – utalt Andruskó várható szabadulásának idejére.

Arra a kérdésre, hogy miért érezte fontosnak, hogy minden egyes tárgyaláson ott legyen, Jozef Kuciak úgy válaszolt, igyekeztünk segíteni, ahogyan csak tudtunk. 

Hírdetés

– mondta el Jozef Kuciak, hozzátéve, a legnehezebb az volt, hogy a gyilkosok szemébe nézzen, és egyáltalán az órák hosszat egy helységben tartózkodjon velük: az első pillanatokban haragot és szorongást érzett.

Jozef Kuciaknak először akkor fordult meg a fejében, hogy rosszra fordulhatnak a dolgok, amikor első alkalommal elhalasztották az ítélethirdetést. Ezt azonban még – mint mondja – meg tudta magában magyarázni: arra gondolt, hogy talán a bíróság pontosítani akar az ítéleten és a bizonyítékokon, hogy abba ne lehessen belekötni, hiszen a másik fél végig eljárási hibákra hivatkozott.

Az igazi sokk az ítélethirdetéskor következett – hangsúlyozta Jozef Kuciak.

– vélekedett Marian Kočner és Alena Zsuzsová felmentéséről Jozef Kuciak, aki szerint a bíróság ezzel kapcsolatos indoklása nem volt logikus. Azt ugyanakkor elismerte, megkönnyebbülést érzett, amikor Marian Kočner egy másik ügyben (a Markíza-váltók ügyében) 19 évre elítélték. 

A Legfelsőbb Bíróság döntését azonban türelmetlenül várja, és úgy véli, noha tudja jól, hogy egy igencsak terjedelmes vádiratról van szó, a írói testület már ismertethette volna álláspontját az üggyel kapcsolatban.

Jozef Kuciak kérdésre válaszolva elárulta, a legutóbbi parlamenti választáson a „legkisebb kormánypártra”, vagyis a Za ľudíra szavazott, és eddig a legtöbb dologban elégedett, noha ez még korábban soha nem fordult elő vele. 

– jegyezte meg Jozef Kuciak, aki Igor Matovič-csal többé kevésbé elégedett, bár „vannak dolgok, amiket csinálhatott volna jobban is.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »