Jakab Péter megdöntötte a parlamenti botránykeltés rekordját

Vitathatatlan, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke vezeti a parlamenti botránypolitizálás képzeletbeli listáját, aki képviselővé választása óta már számos kirohanásával botránkoztatta meg a magyar választókat. A vehemens megnyilvánulásairól elhíresült politikus két és fél éves képviselői pályája alatt keményen megdolgozott ezért a negatív rekordért, hiszen már az első perctől azon fáradozott, hogy felhívja magára a figyelmet.

– Isten bizony, ennyi bűnöző előtt még életemben nem beszéltem – jelentette ki 2018-ban a frissen képviselővé választott jobbikos, akit akkor Kövér László házelnök azonnal rendre is intett mondván, „ahhoz képest, hogy ez az első felszólalása, feltűnő modortalanságról és ostobaságról tett tanúbizonyságot”.

A bemelegítést követően Jakab komolyabb randalírozásba kezdett: az európai parlamenti választásokat követően – amelyen a Jobbik csúnyán leszerepelt – azt hangoztatta, hogy a Fidesz–KDNP nem azért nyerte meg a választásokat, mert jól kormányoz, hanem mert a Fidesz kezében van a média, az Állami Számvevőszék és a „szatyor száraztészta, amivel megvásárolják a legszegényebbek szavazatait”. Az ellenzéki politikus úgy vélekedett, hogy Orbán Viktornak ennyit ér az ország, ezért neki is „pontosan ennyit ér” a kormányfő, majd egy szatyor tésztát tett a miniszterelnök elé.

Pár hónappal később – miközben az Országgyűlés a parlament működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot vitatta meg – nemes egyszerűséggel beült Orbán Viktor parlamenti székébe.

Hírdetés

Jakab Péter elfoglalta Orbán Viktor miniszterelnök székét Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Jobbik elnökének viszont a legemlékezetesebb akciója a szerencsi időközi választást követő krumplis botránya volt, amikor a baloldali összefogás kudarcát Jakab a miniszterelnökön szerette volna levezetni.

Fotó: Facebook/Kocsis Máté

A pártelnök először kijelentette, hogy a Fidesz csak zsarolással és megfélemlítéssel tudott győzni a választáson, majd ígéretet tett, hogy véget fognak vetni a „krumplikirályságnak”. Ezután egy kisebb zsák burgonyát rántott elő – mondván: ezt a borsodiak küldik Orbánnak –, majd fittyet hányva a járvány miatt előírt maszkviselési és távolságtartási szabályokra, megindult a kormányfő felé. Gyerekes akcióját viszont nem sikerült véghez vinnie, ugyanis a Fidesz képviselői, valamint Kövér László elállták az útját. Legutóbbi kirohanása miatt Kövér László házelnök döntése nyomán a Jobbik frakcióvezetője 4,4 millió forintos büntetést kapott, amit a mai napon az Országgyűlés mentelmi bizottsága is jóváhagyott. Az utolsó szót a parlament mondja ki.

Az ellenzéki politikus képviselői tiszteletdíjából eddig összesen 5,7 millió forintot bukott el, amiért nem volt képes fegyelmezni magát az Országgyűlésben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »