Jack Teixeira miatt megszigorították a biztonsági intézkedéseket a Pentagonban

Jack Teixeira miatt megszigorították a biztonsági intézkedéseket a Pentagonban

Az egész Pentagonban megszigorítják a biztonsági intézkedéseket Jack Teixeira szivárogtatási botrányát követően. A fiatal nemzeti gárdista egyik ügyvédje indoklás nélkül visszalépett Teixeira védelmétől.

Az Egyesült Államok fegyveres testületeit innen Európából nem egyszerű átlátni. Az USA-ban helyi, tagállami és szövetségi szinten közel 18 ezer testület járhat el bűnügyi és igazságügyi területen.

Saját rendőrsége van például az amerikai Védelmi Minisztériumnak, a Pentagonnak is, a Pentagon Force Protection Agency (PFPA). Mottójuk: Védeni azokat, akik nemzetünket védik. A testület feladata az ismert, ötszög alakú épület és a minisztérium többi épületének védelme, de rendelkezik nyomozati jogkörökkel, vegy-, biológiai, és sugárvédelmi feladatokat is ellát.

A PFPA a Teixeira-ügy kapcsán szigorította a hatáskörébe tartozó intézmények védelmi intézkedéseit, bár az intézkedéseket szemlélve tulajdonképpen az a furcsa, hogy ezeket eddig nem csinálták…

A Pentagon rendőri erői fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be annak biztosítására, hogy ne kerüljenek ki titkosított adatok, ideértve a véletlenszerű átvizsgálásokat, amikor a személyzet és a vendégek távoznak. A szűrések során az egyenruhások ellenőrzik a táskákat”

– hangzott el az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón.

Hírdetés

A Pentagon szóvivője azt mondta, hogy az emberek jönnek és mennek, az átvilágítás nem új keletű, de megerősítette a fokozott átvilágítást, amelyre Lloyd Austin védelmi miniszter adott utasítást.

A Pentagon Force Protection Agency rutinszerűen átvizsgálja a Pentagonba belépő és onnan kilépő alkalmazottakat tiltott tárgyak után kutatva, és gondoskodik arról, hogy a minősített információkat védjék és kezeljék a jelenlegi biztonsági követelményeknek megfelelően”

– nyilatkozta Sue Gough, a védelmi minisztérium szóvivője.

Teixeira letartóztatása óta az egyes amerikai katonai bázisok is fokozták a biztonságot, és a minősített anyagok után kutattak, bár ezek az intézkedések a bázisparancsnokok belátásán múlnak.

Jack Teixeira a Massachusettsi Légi Nemzeti Gárda 102. hírszerzési szárnyának tagja volt, szigorúan titkos minősítésű biztonsági engedéllyel rendelkezett. Azt követően vették őrizetbe, hogy a számítógépes játékok kedvelői körében népszerű Discord szerverre olyan katonai dokumentumokat töltött le, amelyeket a bázisról hozott ki. Április 13-án vette őrizetbe az FBI. Amerikai sajtóértesülések szerint őrizetbe vétele előtt „fegyvereket halmozott fel”. Amikor elfogták, fegyverszekrényében maroklőfegyvereket, ismétlőfegyvereket, sörétes puskákat, és egyes források szerint vállról indítható páncéltörő rakétát is találtak.

Joshua Hayne, Teixeira egyik ügyvédje a napokban jelezte, visszalép a férfi képviseletétől. Az ügyvéd nem indokolta, miért nem akarja a továbbiakban védeni Teixeirát.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »