Jacenyuk nemzethalált vizionál

Jacenyuk nemzethalált vizionál

Vlagyimir Putyin orosz elnök célja a független Ukrajna felszámolása és a nemzetközi rendszer destabilizálása – jelentette ki az ukrán kormányfő szerdán Berlinben.

Arszenyij Jacenyuk a konzervatív CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány székházában tartott fórumon hangsúlyozta, hogy az orosz elnök „megrekedt a szovjet gondolkodásmódban”, így azt hiszi, hogy Oroszország szilárdságának záloga a nemzetközi rendszer instabilitása. A nyugati világ értékei, a szabadság, a függetlenség és a demokrácia ellen háborúzó orosz elnököt fel kell tartóztatni, ezért az EU-nak és az Egyesült Államoknak továbbra is egységesen kell fellépnie az ukrán válságban, és az EU-n belül is meg kell őrizni az egységet – hangoztatta Jacenyuk.

Kiemelte, hogy kételkedve viszonyul a válság rendezését célzó minszki megállapodásokhoz és úgy véli, a szakadárok csak alakulataik megerősítésére és átcsoportosítására használják ki „az úgynevezett tűzszünetet”. Megjegyezte, hogy a tűzszünet életbe lépése óta az ukrán hadsereg 75 katonája esett el és több mint 500-an megsebesültek. „Ha ez a tűzszünet, akkor vajon milyen, ha tényleg lőnek?” – fogalmazott az ukrán kormányfő.

Komoly reformok

Hírdetés

Natalja Jareszko pénzügyminiszter a fórumon tartott előadásában kiemelte, hogy az új kormány mélyreható reformok sorát indította el, a pénzügyi rendszer stabilizálása mellett modernizálja az állam valamennyi rendszerét és küzd a korrupció ellen. Hozzátette, hogy az ukrán gazdaság várhatóan 2016-ban ismét növekedésnek indul.

Aivaras Abromavicius kereskedelmi és gazdasági miniszter méltatta, hogy az EU egyoldalúan megnyitotta piacait Ukrajna előtt. Ugyanakkor az ukrán gazdaság szereplőinek nagyobb hozzáférésre lenne szükségük az uniós piacokhoz, például a mezőgazdaságban, mert az ukrán termelők 2 hónapon belül kimerítik az EU által engedélyezett exportkvótát – mondta a miniszter.

Dzurinda Porosenko tanácsadója lesz

Petro Porosenko ukrán elnök tanácsadója lesz Mikulás Dzurinda kétszeres volt szlovák kormányfő és külügyminiszter – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökséggel maga Dzurinda szerdán. „Az ajánlatot tegnap kaptam és rövid megfontolás után úgy döntöttem, hogy elfogadom” – mondta az exkormányfő, aki a jövőben az ukrán államfő külügyi tanácsadóinak egyike lesz. Hozzátette: Ukrajnában kulcsfontosságú politikai és gazdasági reformok megvalósításában kell majd segédkeznie.

Dzurinda szerint Szlovákia – mivel már átesett a gazdasági átalakulás ezen időszakán – példamutató lehet Ukrajna számára, amely – mint mondta – „a Nyugathoz akar tartozni és nagy megújulásra van szüksége”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »