Izraeli szonda indul a Holdra – ki nem találnák, mi a küldetése

Az utolsó földi rendszerpróbáknál tart az izraeli Beresit (Teremtés) űrszonda. Hamarosan az Egyesült Államokba szállítják, ahonnan február elején a SpaceX cég Falcon-9 típusú hordozórakétájával indul az űrbe. A tervek szerint a szonda február 13-án száll le a Holdon. Ezzel Izrael a negyedik ország lesz, amely sikeresen juttat automata eszközt egy idegen égitestre.

A Beresit feladata azonban kimerül annyiban, hogy kitűzi a Holdon az izraeli zászlót, majd elhelyez a holdfelszínen egy időkapszulát. Ebben három adathordozó lemez található, amelyek Izrael állam függetlenségi nyilatkozatát, az ország himnuszát, zsidó énekeket és imádságokat, valamint különféle irodalmi műveket tartalmaznak. Külön lemezre került az ország „őszinte és igaz” történelmét őrző könyv, valamint egy-egy másolat Elie Wiesel, az ismert holokauszt-szélhámos Éjszaka című könyvéből és Anna Frank naplójából.

Hírdetés

A szondát tervező SpaceIL civil szervezet és az azt megépítő IAI Industries cég közös közleménye szerint a Beresit „tudományos méréseket” is folytat majd, de ezekről nem tartották fontosnak, hogy részleteket közöljenek.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »