Izraeli segítséggel fehér sisakosok százait evakuálták Jordániába – nem mindenkit sikerült

Izraeli segítséggel fehér sisakosok százait evakuálták Jordániába – nem mindenkit sikerült

Izrael segítségével evakuálták Szíria háború sújtotta övezetéből az úgynevezett fehér sisakosokat, akik a szír polgárháború amolyan önkéntes mentőegységei. Ők érkeztek ki először a bombázásokhoz, felkutatják a túlélőket segítenek a mentésben. Összesen 422 önkéntest és családjaikat kellett kimenteni a szír kormányerők előrenyomulása elől.

A fehér sisakosokat az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon keresztül juttatták át Jordániába. Az önkétesek magukat pártatlannak nevezik, akik az emberek életét igyekeznek megmenteni a háború sújtotta területeken. A szír elnök, Bassár el-Aszad és Oroszország szerint azonban a fehér sisakosok támogatják terroristákat (a nyugati álláspont szerint lázadókat) és kapcsolatokat tartanak fenn dzsihadista csoportokkal.

A legutóbbi szíriai vegyifegyver-támadásnál a kormányerők azzal vádolták az önkénteseket, hogy pezsgőtablettákat adtak az embereknek, hogy vegyifegyvertámadás látszatát keltsék. Megjegyezzük: a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy valóban megtörtént a vegyifegyver-támadás, és azt Aszad kormánya követte el. Erre utal az a körülmény is, hogy a lázadók a támadás után azonnal tárgyalóasztalhoz ültek.

A szír kormányerők júniusban indítottak offenzívát a lázadók ellen. Már csak két fontosabb tartomány van a kormányellenes erők kezén: Deraa és Quineitra. A szír katonák ezek ellen indítottak offenzívát, majd egyezséget kötöttek a lázadók, hogy hagyják őket kivonulni a tartományokból – így időközben őket is evakuálják az ország északi részeibe.

Eredetileg 800 fehérsisakos és családjaik kimentéséről szóltak a tervek, ám csak 422-t értek el. A többiek az ország délnyugati részében rekedtek, mert az Iszlám Állam maradék csapatai elzárták előlük az utak, így most magukra vannak utalva.

Hírdetés

Bár Szíria nem vesz részt hivatalosan a szíriai konfliktusban, Izrael és Szíria évtizedek óta a háború szélén áll. A mostani mentőakció ellenére Tel-Aviv jelezte, hogy nem változtat a szír polgárháborút illető „be nem avatkozási” politikáján.

A kimentett fehérsisakosokat Jordániában tartják addig, amíg az ENSZ illetékes szervei meg szervezik az áttelepítésüket. Jordánia szerint „Nagy-Britannia, Németország és Kanada jogilag kötelező erejű vállalást tett arra, hogy meghatározott időn belül” befogadják őket.

A fehér sisakosok szervezetét öt évvel ezelőtt alapították. Több mint 3000 önkéntesből áll a csapatuk, és háborús zónákban segítenek a mentésekben, elsősorban azokon a helyeken, ahol civilek kerültek a frontvonalba. A nyugati sajtó 100 ezer megmentett emberéletet tulajdonít nekik. Eddig mintegy 200 tagjuk halt meg a harcukban.

Világszerte elismerik munkájukat, Nobel-békedíjra jelölték őket, a Netflix és a BBC pedig dokumentumfilmet készített róluk.

BBC.com

Nyitókép: CNN.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »