Izraeli politikusok tiltakoznak az új főrabbi kinevezése miatt

Izraeli politikusok tiltakoznak az új főrabbi kinevezése miatt

Több politikus felszólította az izraeli hadsereget, hogy vonja vissza új főrabbijának kinevezését. A vitákat kavaró döntés Éjál Krim rabbi nőkről és melegekről tett korábbi kijelentései miatt okozott botrányt.

Heves viták törtek ki az izraeli sajtóban a hadsereg által kinevezett katonai főrabbi személye körül a nőkkel és a vallás parancsaival kapcsolatban korábban hangoztatott, megbotránkozást keltő nézetei miatt – írta szerdán a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Éjál Krim rabbit hétfőn nevezték ki a hadsereg katonai főrabbijának. Rafi Perecet váltja a tisztségben, ha a védelmi miniszter is jóváhagyja a döntést. A rabbiról megjelent sajtóértesülések nyomán viszont több politikus is a kinevezés visszavonására szólította fel a tisztikart.

Éjál Krim szerint a vallás parancsait a hadsereg parancsai fölé kell helyezni, és úgy véli, tilos a férfiak nők alá történő beosztása katonai szolgálatuk során, mert “ez arra készteti őket, hogy tekintetüket a nőkre összpontosítsák a nap nagy részében”.

Az ezredesi rangban lévő rabbi azt is mondta, hogy háborús időkben megengedett a nem zsidó nők megerőszakolása.

Az ultraortodoxok a férfiak számára tiltják a nők énekhangjának nyilvános élvezetét, és Krim is kijelentette, hogy hozzanak inkább férfi énekeseket a katonai ünnepségekre.

Hírdetés

A Tóra szerint a nők nem tanúskodhatnak a bíróság előtt, s erről a több ezer éve született, és a mai Izraelben nem alkalmazott szabályról azt mondta a leendő katonai főrabbi, hogy a nők javát szolgálja, mert a nők érzelmesek, és emiatt nem tudnak felelni a keresztkérdésekre.

Vihart kavartak kinevezése nyomán az olyan régebbi kijelentései is, miszerint

meg kell ölni a sebesült öngyilkos merénylőket vagy hogy a melegek szerinte “beteg emberek, akiknek szeretettel segíteni kell, hogy kijussanak helyzetükből”.

Éjál Krimet vitatott nyilatkozatainak nyilvánosságra kerülése után tisztázó beszélgetésre hívták a katonai főhadiszállásra, majd közleményt adtak ki bocsánatkéréséről a társadalmi csoportokat sértő ügyekben és magyarázatokat közöltek különféle kijelentéseivel kapcsolatban.

Az izraeli tízes tévécsatorna kedd esti híradójának szakértője szerint azonban mindez valószínűleg kevés lesz, és mivel Izraelben a hadsereg ügyeiben általában minél teljesebb társadalmi konszenzusra törekednek, várhatóan új jelöltet kell keresni a főként temetéseken és díszünnepélyeken szerephez jutó katonai főrabbi tisztségre.

Orientalista.hu – MTI


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »