Izraeli légicsapásban meghalt több médiaalkalmazott

Izraeli légicsapásban meghalt több médiaalkalmazott

Izraeli légicsapásban meghalt több médiaalkalmazott Kulcsár Péter2024. 10. 25., p – 11:12

Izraeli légicsapás ért péntekre virradóra egy médiastábok által használt szálláshelyet a délkelet-libanoni Haszbajában; a támadásban legalább három televíziós szakember életét vesztette, hárman megsebesültek – közölte a libanoni állami hírügynökség (NNA) és a libanoni egészségügyi minisztérium.

Az al-Dzsadíd helyi hírcsatorna által a helyszínről közzétett felvételeken összeomlott épületek és Press (sajtó) feliratú, porral és törmelékkel borított autók láthatók.

Az izraeli hadsereg nem adott ki figyelmeztetést a légicsapás előtt, és egyelőre nem kommentálta az erről szóló jelentéseket.

A Iránhoz és a Teherán támogatását élvező Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez köthető al-Majadín műsorszolgáltató jelentése szerint a halálos áldozatok között volt két munkatársa, Gasszán Nadzsar operatőr és Mohammed Rida technikus, valamint szintén a libanoni milíciához kötődő al-Manar helyi csatorna operatőre, Visszam Kasszim. Mindhárman a több médium által bérelt szálláshely-komplexum egyik faházában aludtak, amikor légicsapás érte az épületet. „Teljes mértékben az (izraeli) megszállást tartjuk felelősnek ezért a háborús bűncselekményért, amelynek újságírói stábok, köztük az al-Majadín csapata is célpontjai lettek” – írta az X-en Gasszán bin Dzsiddo, a bejrúti székhelyű csatorna igazgatója.

Hírdetés

Az Izraelben „terrorszervezeteket szolgáló veszélyes propaganda terjesztése miatt” tavaly betiltott, a Hezbollah szócsövének bélyegzett médium egyik bejrúti irodáját szerdán érte izraeli légicsapás.

A libanoni hatóságok szerint az izraeli hadművelet kezdete óta eddig több mint 2500 ember halt meg, és több mint egymillió civilt kényszerítettek lakóhelyének elhagyására, ami humanitárius válságot idézett elő Libanonban.

A New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) csütörtökön közzétett jelentése szerint legkevesebb 128 újságírót és médiamunkást öltek meg a térségben a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen tavaly október 7-i végrehajtott támadása után kezdődött gázai háború és a libanoni konfliktus idején. A CPJ szerint az áldozatok közül 123-an palesztin, ketten izraeli, hárman libanoni médiaalkalmazottak voltak.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Dohában tett látogatása során csütörtökön óva intette Izraelt attól, hogy elhúzódó hadjáratot folytasson Libanonban. „Miközben Izrael hadműveleteket hajt végre a népe elleni fenyegetés megszüntetése érdekében a libanoni határ mentén, nagyon világosan megmondtuk, hogy ez nem vezethet egy elhúzódó hadjárathoz” – fogalmazott.

Az amerikai küldöttség a Hamász és Izrael közötti tűzszüneti tárgyalások előkészítését, illetve a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását célzó megbeszéléseket folytat a katari fővárosban izraeli és katari tárgyalópartnereivel.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »