izraeli légicsapásban meghalt Damaszkuszban az iráni Forradalmi Gárda több tisztségviselője

izraeli légicsapásban meghalt Damaszkuszban az iráni Forradalmi Gárda több tisztségviselője

2024. 01. 20.

Gyaníthatóan izraeli légicsapásban meghalt szombaton Damaszkusz egyik nyugati kerületében az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat hírszerzésének vezetője, az ő helyettese, két további iráni katonai tanácsadó, valamint meghalt vagy megsebesült határozatlan számú szíriai és palesztin tisztségviselő – jelentette az iráni állami rádió, a tévé, a Mehr hírügynökség és a szíriai állami média.

A légicsapás a szíriai főváros szigorúan őrzött, Mazze nevű diplomatanegyedében ért egy lakóépületet, amelyet a Forradalmi Gárda használt – közölte a szíriai állami tévé.

Az AFP hírügynökség egyik tudósítója a helyszínről azt jelentette, hogy az épület teljesen romba dőlt. A szíriai tévé szerint az épülethez a venezuelai és a dél-afrikai nagykövetség van a legközelebb közölte az MTI.

Egy meg nem nevezett tisztségviselő azt állította a tévében, hogy több rakéta csapódott be a háromemeletes épületbe, amelyben akkor tízen tartózkodtak. A környező épületek ablakai betörtek – tette hozzá.

Hírdetés

Egy élelmiszerbolt-tulajdonos a közelben azt mondta, hogy öt robbanást hallott, majd amikor odament a helyszínre, látta, hogy sebesülteket visznek el az épület romjaitól.

Az iráni Forradalmi Gárda kedden azt közölte, hogy több rakétával támadott egy épületet, “egy hírszerzési főhadiszállást” az iraki Kurdisztán fővárosában, Erbílben, és ez Izraelé volt. Az iraki hatóságok szerint a rakétatámadás “négy civil” halálát és hat további ember sebesülését okozta.

Decemberben egy izraeli légicsapás szintén Damaszkusz egyik külvárosában megölte Szajjid Rázi Múszávi dandártábornokot, aki a Szíria és Irán közötti katonai szövetség koordinálásáért felelt.

A szíriai háború kitörése óta Izrael több száz alkalommal hajtott végre légicsapásokat Szíria ellen. Eleinte a védekezésre és menekülésre kényszerülő iszlamista csoportoknak próbált légitámogatást biztosítani, majd az egyre erőteljesebben előrenyomuló szíriai hadsereg és szövetségesei ellen indított támadásokat. Az elmúlt időszakban Szíria és a vele szövetséges katonai szervezetek fokozzák erőiket és fegyverkészleteiket a térségben amitől Izrael tart.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »