Izraeli és palesztin tisztségviselők szorosabb együttműködést sürgettek az erőszak megfékezése végett

Izraeli és palesztin tisztségviselők szorosabb együttműködést sürgettek az erőszak megfékezése végett

2023. 02. 26.

Izraeli és palesztin tisztségviselők szorosabb együttműködést sürgettek az erőszak megfékezése végett a jordániai Akabában tartott vasárnapi tanácskozásuk alkalmával.

Az illetékesek egyben ígéretet tettek arra, hogy erőfeszítéseket tesznek “az igazságos és tartós békét” szolgáló megállapodás elérése érdekében. A felek mindemellett megerősítették, hogy szükség van a feszültség oldására.

A közös zárónyilatkozat szerint Izrael elkötelezett amellett, hogy négy hónapig nem fogja felvetni meglévő zsidó telepek kiterjesztését, illetve fél évig nem fogja engedélyezni újabbak építését Ciszjordánia területén.

A megbeszélésen Jordánia, Egyiptom és az Egyesült Államok képviselői is részt vettek, illetve egyebek között Izrael és a palesztinok biztonsági vezetői is. Félő ugyanis, hogy az iszlám böjti hónap, a ramadán március végi kezdetével elharapódzik az erőszak. Megállapodás született arról is, hogy a mostani résztvevők márciusban ismét találkoznak az egyiptomi Sarm-es-Sejkben.

Hírdetés

Jordánia és az Egyesült Államok “a felek közti kapcsolatok újrafelvétele és elmélyítése irányába tett nagy előrelépésnek minősítették” a találkozót. Egyes palesztin frakciók, köztük a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász is elítélte a ciszjordániai székhelyű Palesztin Nemzeti Hatóságot, amiért képviselői részt vettek a megbeszéléseken.

II. Abdalláh jordániai uralkodó a tárgyalások újraindítását és a feszültségek oldását sürgette a palesztin területeken, a szemben álló feleket pedig felszólította, hogy tartózkodjanak az olyan egyoldalú intézkedésektől, amelyekkel ingatag állapotokat teremthetnek. A király Brett McGurkkel, a Fehér Ház közel-keleti és észak-afrikai ügyekért felelős koordinátorával tárgyalt erről a nap folyamán. Mindemellett átfogó és igazságos békét szorgalmazott a kétállami megoldás alapján.

Izrael és a palesztinok között az elmúlt év során jelentősen nőtt a feszültség. Tavaly március óta számos halálos palesztin terrortámadás történt, az izraeli hadsereg pedig szinte naponta rajtaütéseket hajt végre Ciszjordániában.
Az elmúlt hetekben a Jeruzsálemben elkövetett palesztin merényletekben tizenegy izraeli meghalt, és többen súlyosan megsérültek. Idén már több mint hatvan palesztint öltek meg, többségüket terrortámadás-kísérletek során vagy összecsapásokban izraeli biztonságiakkal, de több, a harcokban nem részes palesztin civil is életét vesztette a razziák során.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »