Izraelben „Orbán Viktor Magyarországát” elrettentő példaként emlegeti egy vezető politikus

Izraelben „Orbán Viktor Magyarországát” elrettentő példaként emlegeti egy vezető politikus

A közelgő megismételt parlamenti választásokon a pártszövetsége élén ismét induló Éhúd Bárák, volt miniszterelnök egy tegnapelőtti nyilvános pódiumbeszélgetés során kijelentette, hogy a Netanjáhu-kormány tevékenysége miatt a demokrácia Izraelben olyan veszélyben van, hogy a zsidó államot csupán néhány lépés választja el az Orbán Magyarországán uralkodó állapotoktól – hallható a Hádásot által készített videón és olvasható a hírszolgáltató honlapján. Éhúd Bárák egyébként 2014-ben még szívélyes megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A Hádásot 12 vezető izraeli hírszolgáltató rendezésében szeptember 5-én, Tel-Avivban tartották meg az idei, az úgynevezett Befolyásolók (vagy Közvélemény-formálók) konferenciáját, amelynek nyilvános pódiumán népszerű rádiós és televíziós újságírók beszélgettek az izraeli közélet személyiségeivel, köztük ismert politikusokkal. ’Ámit Szegál újságíró a most 77 éves Éhúd Bárák, egykori izraeli miniszterelnök, hadügyminiszter és vezérkari főnök véleményére volt kíváncsi. Bárák (nevének jelentése magyarul: villám – H. J.) hosszabb kihagyás után a nemsokára sorra kerülő, megismételt parlamenti választásokon a Binjámin Netanjáhu vezette Likud ellenzékeként a három, baloldalinak nevezett pártból összeállt Demokratikus Tábor (המחנה הדמוקרטי) nevű választási koalíció elnökeként kíván ismét a miniszterelnöki bársonyszékbe beülni.

https://www.mako.co.il/AjaxPage?jspName=embedHTML5video.jsp&galleryChannelId=3cd46682cc00d610VgnVCM100000700a10acRCRD&videoChannelId=025e834fc13dc610VgnVCM100000700a10acRCRD&vcmid=214b090add00d610VgnVCM100000700a10acRCRD

Hírdetés

A tegnapelőtti nyilvános sajtóeseményen Éhúd Bárák a pódiumbeszélgetés elején a berekedtségéért elnézést kért, majd elöljáróban kijelentette: „Az izraeli demokrácia vészhelyzetben, valós veszélyben van, s már ott tartunk, hogy alig néhány lépés választ el bennünket az Orbán Magyarországán uralkodó helyzettől, s további néhány lépéssel távolabb pedig Erdogan Törökországától”, állapította meg Bárák, majd a gondolatmenetét így folytatta: „A probléma abból fakad, hogy Izraelben a jobboldal elfeledte, mit jelent cionistának lenni (…). Akik a bíróság meggyengítésén, az emberjogi szervezetek elnyomásán, az izraeli sajtó elnémításán, az izraeli hadsereg értékeinek kikezdésén működnek, azok felejtették el azt, hogy mit is jelent cionistának lenni.” (taps) „Ők azok az emberek, akik impulzust adnak a vallási elnyomásnak, előkészítői egy vallási törvényeken alapuló államnak, fedezik a korrupciót. Ők azok az emberek, akik szorgalmazzák a bekebelezést (az izraeli szuverenitás kiterjesztését a megszállt területekre – H. J.) és a zsidó apartheidet. Ez a jelenség a fasizmus szagát árasztja magából”, mondta Éhúd Bárák a megszólalásának minket érintő részében.

Megjegyezzük, hogy 2014-ben Éhúd Bárák Orbán Viktor szívélyes vendéglátásában részesült Budapesten, s akkor még az izraeli politikust nem zavarta, hogy a magyar kormányfő országában még a Binjámin Netanjáhu Izraeljénél nagyobb veszélyben van a demokrácia. Csakhogy közben elmélyült a Bibi és Orbán közti barátság.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »