”Izraelben nekik kicsit túl sok a zsidó, idegen az a világ”

”Izraelben nekik kicsit túl sok a zsidó, idegen az a világ”

Most akkor jó zsidónak lenni Magyarországban, vagy pokol? Most akkor antiszemitizmus dühöng hazánkban, vagy virágzó zsidó élet? – egy libernyány lap szemléje. Érdekes: A „magyar zsidók” nem szívesen adják fel az itteni életközösséget, a magyarságra jellemző életformájukat. Azok közül, akik Európából települnek át Izraelbe, a legnagyobb számban a „magyar zsidók” térnek vissza a szülőhazájukba. A „magyar zsidó” civil társadalom sok jeles vezetőjének vannak külföldi tapasztalatai.

Az izraeli Daniel Monterescu, a CEU szociológia tanszékének docense szerint a migráció jelensége láthatóvá tett sok olyasmit, amit a kulturális tabuk korábban elfedtek. Amikor sok tízezer idegen érkezett és kért helyet a rendszerben, újra kellett fogalmazni, hogy kinek hol a helye. Kivel és miért vállaljuk a sorsközösséget?

Gyakran azzal a tréfás indokkal jönnek haza, hogy Izraelben nekik kicsit túl sok a zsidó, idegen az a világ. A magyar zsidó civil társadalom sok jeles vezetőjének vannak külföldi tapasztalatai.

Hírdetés

Sokan éltek közülük az Egyesült Államokban vagy Izraelben, de visszajöttek, mert azt mondják, ők igazán csak itt vannak otthon.

Van valami nagyon erőteljes a magyar kultúrában, Budapestben, amitől nehéz elszakadni. Az a jelenség, amiről 1990, de főként 2000 óta zsidó újjászületésként beszélnek

Magyarországon, nagyon egészséges a folyamat: a zsidóság végre tegye ki a napra saját kultúráját, és azt az egész közösség számára értékként mutassa fel.

168 óra


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »