Izraelben ismét a svédek miatt őrjöngenek – Bibi külügyérhelyettese minden hivatalos látogatót elzavarna

Izraelben ismét a svédek miatt őrjöngenek – Bibi külügyérhelyettese minden hivatalos látogatót elzavarna

Izrael bekérette szerdán a svéd nagykövetet, mert Jeruzsálemet "feldühítette" Margot Wallström svéd külügyminiszter azon kijelentése, miszerint "hitelesen" ki kellene vizsgálni a palesztin merénylőkkel szembeni, sok esetben a támadó halálával végződő izraeli katonai fellépés jogszerűségét.

Margot Wallström már korábban is több ízben bírálta Izrael palesztinokkal kapcsolatos politikáját, keddi kijelentéseire az izraeli külügyi tárca reagált, melyben azt írták, hogy Wallström nyilatkozata újabb tanúbizonyságát adja Izraellel szembeni elfogult, sőt ellenséges hozzáállásának. Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes a Times of Israel hírportál idézte, miszerint Izrael "nem látja szívesen" Svédország hivatalos képviselőit. "Izrael bezárja kapuit a Svédországból érkező hivatalos látogatók előtt" – mondta Hotoveli.

A svéd diplomácia vezetőjének szavait előzőleg ellenzéki politikusok is élesen bírálták. Jichák Hercog baloldali izraeli ellenzéki vezető a Facebook közösségi oldalon írta, hogy "vajon hogy fog reagálni Svédország, ha ott is hasonló terrorcselekmények történnek?" Avigdor Liberman jobboldali politikus még élesebben fogalmazott. "Az egyetlen, amit még nem tett meg velünk a svéd külügyminiszter asszony, az az, hogy nem csatlakozott személyesen a palesztin terroristákhoz és nem késelte meg a zsidókat" – írta.

A két ország viszonyát már eddig is beárnyékolta, hogy Svédország 2014-ben – az Európai Unió "régi" tagállamai közül elsőként – elismerte a palesztin államiságot.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint általában késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámban több mint 20 izraeli és 140-nél is több palesztin vesztette életét. Az izraeli hatóságok adatai szerint utóbbiak nagyjából kétharmada merényletet követett el vagy kísérelt meg, a többiek a biztonsági erőkkel zajlott összecsapásokban haltak meg.

(MTI)

– Ahol természetes a faji érdek védelme: "Izrael nem lesz kétnemzetiségű állam" – Bibi hanukai ajándéka

Hírdetés

– A svéd kormány szerint mégsem olyan rossz az emberi jogi helyzet Szaúd-Arábiában – szent a béke

– Izrael "kitiltotta" a svéd külügyminisztert

– Elhalasztott izraeli látogatás: Liberman nem hajlandó találkozni a svéd külügyminiszterrel

– Svédország nem nyit nagykövetséget Rámalláhban

– Ikea-hasonlatokkal vagdalkozik Svédország és Izrael

– Svédország elismerte Palesztinát, a zsidók megsértődtek

– Forrnak a zsidók a levükben: Svédország Palesztina elismerésére készül

Pedig lenne mit megköszönniük a svédeknek:

– Egy halálra ítélt nemzet: Svédország zsidó felforgatása


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »