Izraelben a vallási főiskolák nem hajlandók vért adni az LMBTQ-nak tett újabb behódolás miatt

Izraelben a vallási főiskolák nem hajlandók vért adni az LMBTQ-nak tett újabb behódolás miatt

Izraelben az új, homoszexuális egészségügyi miniszter egymás után hozza meg az LMBTQ közösségnek tetsző rendelkezéseket. Az elmúlt napokban előbb feloldotta azt a korábbi tilalmat, miszerint homoszexuálisok nem adhatnak vért, majd legutóbb a véradásra jelentkezők által kitöltendő kérdőívek szövegét is átíratta: apja és anyja neve helyett 1. számú szülő és 2. számú szülő szerepel a kérdések között. A miniszter abnormális rendelkezésére válaszul tegnaptól kezdve a vallási főiskolák egységesen bojkottálják a véradást Izraelben – írja a Jiszráél Há-Jom című újság.

Mint ismert, Izraelben a legutóbbi parlamenti választások eredményeként a Náftáli Bennett megalakította új, mondhatni szivárványkoalíciós kormány irányítja a zsidó állam ügyeit. A mostani koalícióban részt vesz például az izraeli palesztinok Közös Listája és a Sulámit Áloni alapította baloldali Merec párt is. Ez utóbbi párt politikusa, Nicán Horowitz közismert homoszexuális, akinek a kormányalakításkor az egészségügyi tárca vezetése jutott.

Horowitz nem is habozott sokáig, mert nem sokkal hivatalba lépése után miniszterként elrendelte, hogy a korábbi szokással ellentétben mostantól a homoszexuálisok is adhatnak vért Izraelben. A rendelkezés hatályba lépését követő napon maga Horowitz is megjelent egy jeruzsálemi véradó állomáson és a tévékamerák kereszttüzében, életében először vért adott. Az újságíróknak a többi között kijelentette: mától fogva az én vérem is számít, s véget ért az a sötét időkre emlékeztető korszak, amikor Izraelben különbséget tettek vér és vér között.

Hírdetés

Csakhogy Nitzán Horowitz egészségügyi miniszter nem elégedett meg ennyivel, mert egy újabb rendeletével bevezette azt, hogy az izraeli Vörös Dávid-csillag (Mágén Dávid Ádom – מגן דוד אדום) által lebonyolított véradásra jelentkezéskor a kitöltendő kérdőíven szereplő „anyja neve” és „apja neve” helyett mostantól az „1. számú szülő” és a „2. számú szülő” kérdés szerepeljen. A normalitás talaján álló izraeliek szemében ez a változtatás az LMBTQ zsaroló lobbinak tett újabb gesztusnak számít.

A ferde hajlamú izraeli egészségügyi miniszter újabb, az LMBTQ-lobbinak tett gesztusára válaszul az izraeli teológiai főiskolák (jesívák) bejelentették, hogy a mostanáig szokásos közösségi véradáson való részvételüket bojkottálják. A Jesívák Szervezetének elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette: „Az egészségügyi miniszter cinikus eszközökkel kívánja ráerőszakolni a társadalomra egy szélsőséges, őrült kisebbség értékeit. Nekünk, amiképpen az izraeli lakosság 99,99 százalékának, apukánk és anyukánk van” – jelentette ki a Jesívák Szervezetének elnöke.

A teológiai főiskolák tegnaptól kezdve bojkottálják a véradást, aminek értelmében több száz vallási főiskolás tagadja meg a véradást a véradásra jelentkező kérdőívek szülőkre vonatkozó kérdéseinek megváltoztatása miatt. Az izraeli vallási főiskolákban eddig rendszeresen, havonta egy-két alkalommal tartottak véradó napot, amikor is minden intézmény összes tanulója, mintegy 300-400 jesivanövendék szokott vért adni.

A legutóbbi véradáson az egyik főiskolán észrevették, hogy megváltoztatták a kérdőív fentebb említett pontját, mire egyik főiskola a másik után tagadja meg a véradást. Zálmán Bárúh Meláméd rabbi, a Bét Él Jesíva vezetője kijelentette: beszüntetjük a jesíva véradó napjait, s egyetlen tanuló sem írhatja alá – még magánemberként sem – az ilyen kérdőívet egészen addig, míg a kérdések megszövegezői vissza nem térnek a normalitás talajára.”

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »