Izrael parancsa a magyaroknak: Teljesen új tervek készülhetnek a Sorsok Házáról

Orbán Viktor miniszterelnök hét elején Brazíliában járt Jair Bolsonaro elnöki beiktatásán. Ott tárgyalt Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel is, ahol szóba került a viták kereszttüzében álló Sorsok Háza is. Orbán azt mondta Netanjahunak, hogy, hamarosan teljesen új tervekkel állnak elő a Sorsok Házával kapcsolatban, írja a Times of Israel magas rangú kormányzati forrásaira hivatkozva.

A lap emlékeztet, hogy a Sorsok Háza a kezdetektől a viták kereszttüzében áll, mert a kiállítás koncepciója szerint a magyarok nem igazán felelősek a magyarországi holokausztért.

Hírdetés

A Times of Israel szerint decemberben a magyar kormány képviselői Jeruzsálemben jártak, ahol találkoztak az izraeli külügyminisztérium és a miniszterelnökség képviselőivel is, hogy a Sorsok Házáról tárgyaljanak. A múzeumot nemzetközi holokausztkutatók, a Jad Vasem és hazai zsidó közösségek is bojkottálják annak „torz narratívája” miatt, azonban a Köves Slomó vezette EMIH részt vesz a kiállítás kialakításban, sőt a múzeum egésze az EMIH tulajdonába került.

Decemberben azonban Netanjahu hivatala kiadott egy közleményt, melyben azt írták, az izraeli kormány csak akkor járul hozzá a múzeum megnyitásához, ha annak narratívája egybe vág az általánosan elfogadott történelemszemlélettel, azzal amit a Jad Vasem és a hozzá hasonló elismert intézmények képviselnek.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »