Izrael nem hajlandó együttműködni Hágával – majd ők jól kivizsgálják a saját katonáik háborús bűncselekményeit

Izrael nem hajlandó együttműködni Hágával – majd ők jól kivizsgálják a saját katonáik háborús bűncselekményeit

Binjámin Netanjáhu Miniszterelnöki Hivatalában az izraeli kormány tagjai és a külügyminisztérium szakpolitikusai tegnap és ma megvitatták, majd eldöntötték: a zsidó állam nem hajlandó együttműködni az izraeli katonák esetleges háborús bűneit kivizsgáló Nemzetközi Büntetőbírósággal. Választ azért küldenek Fatou Bensoudának, a Bíróság legfőbb ügyészének, amelyben közlik vele Netanjáhu miniszterelnök véleményét, miszerint nem kell Hágába menni, mert Izraelnek van hiteles igazságszolgáltatása, amely képes kivizsgálni az izraeli katonák esetleges háborús bűneire vonatkozó állításokat – írja az Jiszráél Há-Jom című újság.

Miközben Joe Biden amerikai elnök néhány nappal ezelőtt föloldotta a hágai központú Nemzetközi Büntetőbíróság tisztviselőire a hivatali elődje, Donald Trump által kiszabott szankciókat, az ismét kormányalakításra készülő Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök ma megüzente Hágába: „Önöknek nincs felhatalmazásuk arra, hogy megítéljék az izraeli hadsereg tevékenységét”.

Mint ismert, a hágai nemzetközi szervezet korábban úgy döntött, hogy 2014 júniusáig visszamenőleg kivizsgálja az izraeli hadsereg és a Hamász Iszlám Ellenállási Szervezet által a megszállt Kelet-Jeruzsálemben, Ciszjordániában és a Gázai övezetben elkövetett emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket.

A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálódási szándékát, illetve az arra adandó izraeli választ ma és tegnap tárgyalták meg az izraeli kormány tagjai Binjámin Netanjáhu miniszterelnök vezetésével a Miniszterelnöki Hivatalban. A megbeszéléseken a kormány tagjain kívül a külügyminisztérium magas beosztású szakpolitikusai és a kormány jogi tanácsadója is részt vett. A kétnapos ülés végén az izraeli kormány tagjai úgy döntöttek, hogy a zsidó állam nem hajlandó együttműködni a Nemzetközi Büntetőbírósággal.

Hírdetés

Mindamellett az izraeli kormány tagjai azt is eldöntötték, hogy hivatalos választ küldenek Fatou Bensoudának, a Bíróság legfőbb ügyészének, amelyben a többi között közlik vele: a Bíróságnak nincs semmiféle felhatalmazási arra, hogy kivizsgálják az izraeli hadsereg katonáinak tevékenységét. S ezen kívül Izrael eleve elutasítja azt a vádat, hogy katonái háborús bűnöket követnének el.

A köztörvényes bűnöző Binjámin Netanjáhu miniszterelnök (háborús bűneire esetleg éppen a Nemzetközi Büntetőbíróság derítene fényt – H. J.) a kétnapos kormányülés végén összegezésként újfent kijelentette: „miközben a háborús bűncselekményeket elkövető terroristák ellen az izraeli hadsereg katonái a legnagyobb erkölcsiséggel harcolnak, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság úgy döntött, hogy éppen Izraelt kívánja elmarasztalni. Ezt csak egyetlen, mégpedig a képmutatás szóval lehet illetni. Az emberi jogok védelmére létrehozott testület olyan ellenséges testületté vált, amely azokat védi, akik lábbal tapossák az emberi jogokat” – jelentette ki Netanjáhu, majd megismételte a korábban már szintén kifejtett véleményét: „Izraelnek szakmailag hiteles és tisztességes igazságszolgáltatási rendszere van, amely kivizsgál minden jogsértésre vonatkozó állítást, s éppen ezért a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs felhatalmazása arra, hogy vizsgálódjon”.

Bibi korábban még azt is kijelentette, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságnak az izraeli katonák esetleges háborús bűnösségét kivizsgáló szándéka nem más, mint „a képmutatás és az antiszemitizmus esszenciája”.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »