Izrael miatt mondott le az ENSZ-megbízott

MTI nyomán

Lemondott a palesztin területeken elkövetett emberi jogsértéseket vizsgáló ENSZ-különmegbízott hétfőn, mert Izrael másfél évig nem reagált a Gázai övezetbe és Ciszjordániába való belépésre tett ismételt kérelmeire, magyarul: nem engedte be. Probléma megoldva.

Hírdetés

Makarim Wibisono lemondását bejelentő közleményében aggodalmának adott hangot az emberi jogsértések és a nemzetközi humanitárius jogsértések palesztin áldozatai miatt, akik nem részesülnek hatékony védelemben ez ellen.
   
A zsidó állam mindig is ellenezte az indonéziai volt diplomata, Wibisono kinevezését, Jeruzsálem szerint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (UNHRC) ugyanis „elfogult” Izraellel szemben. (természetesen az Egyesült Államok szintén így vélekedik.) Wibisono beutazásának akadályozását éppen ezzel az elfogultsággal indokolta Emmanuel Nahshon izraeli külügyi szóvivő.
   
A szóvivő hangsúlyozta, hogy az izraeli emberi jogokat „minden nap megsértik” palesztinok (köveket dobálnak a tankokra – a szerk.), és amíg ezt figyelmen kívül hagyja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, addig a testületet Izrael nem fogja komolyan venni.
   
A 2014 júniusában kinevezett Wibisono az UNHRC-nek tett első jelentésében azt javasolta, hogy Izrael vizsgálja ki a 2014-es gázai háborúban megölt mintegy 1500 palesztin civil (akiknek az egyharmada gyermek volt) halálának körülményeit, az eredményeket pedig hozzák nyilvánosságra.
   
Az ENSZ-megbízott lemondása idén március végén lép érvénybe, miután az utolsó jelentését is elküldi az ENSZ-tanácsnak.

Nyilván pont annyit ér majd az is, mint az ENSZ összes jelentése az elmúlt évtizedekben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »