Izrael megsemmisítette a palesztin történelemmel kapcsolatos könyvek és dokumentumok ezreit

Izrael megsemmisítette a palesztin történelemmel kapcsolatos könyvek és dokumentumok ezreit

Izrael már több mint 10.000 könyvet és dokumentumot semmisített meg célzott légitámadásokkal Gázában .

Ezek többnyire a Palesztina történelmét dokumentáló legfontosabb kulturális központok voltak.

A hat emeletes Haznedar Apartman, ahol a Palesztin Felszabadítási Szervezet Abdullah al-Hurani Dokumentációs és Kutatási Központja a gázai Er-Rimal kerületben van, melyet május 4-én leromboltak egy izraeli támadás által.

A központ, amely a palesztin történelmet és kultúrát 22 éve dokumentálja, várhatóan napjainkban két könyvet tesz közzé a palesztin helyzetről, de ez az izraeli támadások után nem történhet meg.

Nahid Zekut, a központ főigazgatója elmondta, hogy a központ nemzeti jellegű, és hogy a palesztinok közösségi helye, ahol foglalkoznak a fiatalok ötleteivel, valamint a menekültekkel kapcsolatos konferenciákat és szemináriumokat tartanak.

A központ fontos könyveket és dokumentumokat is tartalmaz a palesztin és arab történelemről, mondta Zekut.

Hírdetés

Izrael, a palesztin történelmi dokumentumokat helyezte támadásainak középpontjába, beleértve a ritka könyveket, dokumentumokat és archívumokat, és több mint tízezer könyvet megsemmisített.

Az a tény, hogy Izrael támadása a központra irányult, azt jelenti, hogy ezzel megtámadta a palesztin nemzeti tudatot és kultúrát.

Zekut azt mondta, hogy bár a helyet lerombolták, a központ alapja még mindig állt, és az épület újraépíthető.

A Palesztin Kulturális Minisztérium közölte, hogy a központ elleni támadás szisztematikus háborús bűncselekmény volt a palesztin nép ellen.

Abdullah al-Hurani Dokumentációs és Kutatási Központot 1997-ben alapították a palesztin vezető Jasszer Arafat döntésével.

Az izraeli támadása következtében a Gázai övezetben május 4-5-én, két várandós nőt, és két palesztin férfit megöltek, 150 lakos megsebesült, írja Gázából Muhhammed Macid.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »