Izrael megkezdte a Hezbollah dél-libanoni alagúthálózatának felszámolását

Izrael megkezdte a Hezbollah dél-libanoni alagúthálózatának felszámolását

Nyitókép: SITA

Az IDF szerint több mint 50 földalatti folyosót és más terrorista infrastruktúrát semmisítettek meg, és lefoglaltak egy fegyverraktárat, amelyben aknákat és páncéltörő rakétákat is találtak.

Izrael háborúja az Irán által támogatott militáns csoport ellen messze benyúlik Libanon belsejébe. Az elmúlt hetekben végrehajtott izraeli légicsapások több mint 1700 ember halálát okozták, akiknek mintegy negyede nő és gyermek volt a helyi egészségügyi hatóságok szerint.

A szeptember 30-án indított szárazföldi hadjárat azonban a határ mentén fekvő keskeny földterületre összpontosít, ahol a Hezbollah régóta jelen van, és ahol a csoport számos támogatója él.

Az IDF szombaton közzétett egy videót, amelyen állításuk szerint a Hamász szerdán megölt vezetőjét, Jahja Szinvár látható egy ciszjordániai alagútban a tavaly október 7-i Izrael elleni támadást megelőző napon.

Az IDF szerint a felvételen, amelyet állítólag 2023. október 6-án vettek fel, Szinvár, a felesége és a gyermekei láthatóak.

A gázai székhelyű terrorista szervezet, a Hamász, amelyhez a libanoni Hezbollah ideológiailag kötődik, szintén földalatti alagutak labirintusát alakította ki a palesztin területeken.

„Szinvárral nem voltak túszok, amikor likvidálták. Szinvár megölése egy évnyi operatív és hírszerzési erőfeszítés eredménye, amelynek célja, hogy őt és más Hamász-vezetőket bíróság elé állítsanak. Szinvárt likvidáltuk, de a küldetésünknek még nincs vége. Addig nem nyugszunk, amíg az összes túszt haza nem hozzuk”

– mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője.

Hírdetés

Jahja Szinvár volt az 1200 izraeli halálos áldozattal és 250 elhurcolt tússzal végződött tavaly október 7-i támadás kitervelője. Az izraeli hadsereg szerdán végzett vele, miután megtalálták és azonosították egy rafahi lakásban.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy „bárki, aki megpróbál ártani Izrael polgárainak, súlyos árat fog fizetni”. Ezt azután mondta, hogy a Hezbollah merényletet kísérelt meg ellene.

The IDF releases footage of the tank firing at the at the building in which Yahya Sinwar was hiding on Wednesday. One of the tank shells killed the Hamas leader. pic.twitter.com/JEAqCWejOF — Lazar Berman (@Lazar_Berman) October 18, 2024

Szombat reggel három drón vette célba Netanjahu rezidenciáját az északi tengerparti városban, Cezáreában. A drónok közül kettőt lelőttek, de egy eltalálta az épületet. Az izraeli hatóságok nem erősítették meg a kár mértékét, de azt mondták, hogy sem Netanjahu, sem felesége, Sara nem tartózkodott a házban a támadás idején.

„Az iráni proxy, a Hezbollah mai merényletkísérlete ellenem és a feleségem ellen súlyos hiba volt. Ez nem fog eltántorítani engem vagy az izraeli államot attól, hogy folytassuk igazságos háborúnkat ellenségeink ellen a jövőnk biztosításáért”

– írta Netanjahu az X-en.

A Bejrút elleni izraeli légicsapások szombaton is folytatódtak. A libanoni hatóságok még vizsgálják a károk mértékét és az áldozatok számát.

Az IDF szerint pedig mintegy 180 lövedéket lőttek ki Libanonból Izraelre, egy 50 éves férfi meghalt, miután északon repesz találta el.

Euronews, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »