Izrael líbiai csapatokat képez ki

Izrael líbiai csapatokat képez ki

A katari Al-Araby Al-Jadeed hírlap egyiptomi és líbiai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az ún. ,,Izrael,, nevű állam képzi ki a ,,Líbiai Nemzeti Hadsereg,, (LNA) alakulatait, melyek parancsnoka Khalifa Haftar tábornok.

A hírlapi formációi szerint Haftar tábornok még 2019 szeptemberében kötött titkos megállapodást izraeli kiképző tisztekkel. A tábornok és az LNA célja ugyanis a líbiai főváros Tripoli elfoglalása.

Az LNA támogatói nemzetközi szinten Egyiptom, Szaúd Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Franciaország és Oroszország. A Tripoliban lévő központi líbiai kormányt pedig Törökország és Katar támogatja.

Hírdetés

A hírek szerint Haftar tábornok és az izraeli tisztek közötti találkozóra Líbiában került sor. A Moszad és a tábornok találkozóját az Emirátusok vezetése segített összehozni még 2018 augusztusában. Az izraeli fél a kiképzésen kívül támogatást is felajánlott Haftar tábornoknak, melynek értelmében mesterlövész fegyvereket és egyéb katonai eszközöket szállítottak Izraelből Líbiába.

Az LNA és a líbiai központi kormány közötti összecsapásokban az ENSZ jelentése szerint eddig 1000 ember halt meg, 6000 ember megsebesült és közel 120 000 embert kellett kitelepíteni.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Iran Press)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »