Izrael lerombolja a béke reményét – kár, hogy Obamáék csak az utolsó napokban merték kimondani az igazat

Izrael lerombolja a béke reményét – kár, hogy Obamáék csak az utolsó napokban merték kimondani az igazat

Az amerikai külügyminiszter szerint veszélybe került az izraeli-palesztin válság kétállami megoldásának lehetősége Izrael szisztematikus betelepítési politikája miatt. A nyilatkozatot nagyon keményen elítélte az izraeli miniszterelnök. A kormányfő szerint Kerry "rögeszmeként foglalkozik a telepesekkel, miközben éppen csak érinti az izraeli-palesztin konfliktus lényegét".

Az izraeli kormányfő szerint az amerikai külügyminiszter szerdai beszéde "elfogultságot tükrözött Izraellel szemben". Benjámin Netanjahu irodájának késő este kiadott nyilatkozata úgy fogalmazott, hogy akárcsak a Biztonsági Tanács Kerry által előmozdított határozata, a külügyminiszteri beszéd is "Izraellel szembeni elfogultságot tükrözött".

Miközben Kerry egyfajta “rögeszmeként” foglalkozott a telepesekkel, "éppen csak érintette a konfliktus gyökerét, azt, hogy a palesztinok ellenzik a zsidó állam létét akármilyen határok között" – hangoztatta a kormányfő irodája, élesen bírálva az amerikai külügyminisztert.

A miniszterelnök hangot adott "csalódottságának és meglepődésének", mert, mint mondta “lángokban áll a közel-Kelet, burjánzik a terror, államok omlanak össze, és a külügyminiszter egy egész órán át a közel-kelet egyetlen demokráciáját támadja, amely hozzájárul a térség stabilitásához”.

Netanjahu szerint Kerry hamisan tett egyenlőséget a jeruzsálemi építkezések és a "palesztin terror" közé, és "az uszítás általános megbélyegzését nem kapcsolta össze a palesztin uszítással".

Hozzátette: Izrael arra számít, hogy Donald Trump megválasztott elnökkel és az amerikai kongresszussal együtt dolgozik majd a Kerry-beszéd és az ENSZ-beli tevékenység okozta "károk helyreállításán". Hozzátette reméli, hogy az Obama-kormányzat nem okoz több kárt Izraelnek az ENSZ-ben.

Az izraeli miniszterelnök azt is kijelentette, hogy "vitathatatlan bizonyítékok" igazolják, hogy az Egyesült államok szervezte és vitte előbbre az ENSZ BT pénteki határozatát, amely törvénytelennek mondta ki az izraeli telepestevékenységet.

A palesztin elnök is válaszolt

John Kerry beszédére Mahmúd Abbász, a palesztin Hatóság elnöke is válaszolt szerda este.

Abbász azt mondta, hogy kész visszatérni egy adott időkeretben zajló és a nemzetközi jog alapján álló béketárgyalásokhoz, amennyiben Izrael felhagy a telepek építésével Ciszjordániában.

Kerry: a kétállami megoldás az egyetlen lehetőség a békére

Az amerikai külügyminiszter szerint veszélybe került az izraeli-palesztin válság kétállami megoldásának lehetősége, Washington viszont éppen e lehetőség fenntartása érdekében tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsában az izraeli telepespolitikát elítélő határozat elfogadásakor.

John Kerry a távozó Obama-kormányzat irányelveit ismertette szerdai washingtoni értékelésében. Kijelentette, hogy a kétállami megoldás – Izrael állam mellett egy független palesztin állam létrehozása – az egyetlen lehetőség a békére a palesztinok és izraeliek között, a status quo fennmaradása viszont egy államhoz és az örökös megszálláshoz vezet. Az évek óta kifejtett legnagyobb erőfeszítéseim ellenére a kétállami megoldás komoly veszélybe került – hangsúlyozta.

Az amerikai szavazás arról szólt, hogy megmaradjon a kétállami megoldás lehetősége. A konfliktus lezárása még lehetséges, ha a felelősségteljes felek cselekedni akarnak – jelentette ki.

Szerinte Izraelben a legtöbben nem tudják, hogy mennyire szisztematikussá vált a telepítési folyamat az elmúlt években, amikor izraeliek tízezrei mentek át palesztin területek közepére. Az igazság az, hogy a helyszíni trendek – az erőszak, a terrorizmus, a lázítás, a láthatóan végtelen megszállás – lerombolják a béke reményét mindkét oldalon – mondta.

Jó lelkiismerettel nem tehetjük meg, hogy nem csinálunk semmit, nem szólunk semmit, amikor azt látjuk, hogy a béke reménye elszáll – tette hozzá, és visszautasította azt a vádat, hogy az ENSZ BT határozatát az Egyesült Államok készítette elő.

A mostani politikai nézeteltérések ellenére az Egyesült Államok továbbra is Izrael legszorosabb szövetségese – erősítette meg az amerikai külügyminiszter.

Alig néhány órával Kerry beszéde előtt a jeruzsálemi városháza jóváhagyta egy zsidó telepeseknek szánt négyemeletes épület felépítését a palesztinok lakta kelet-jeruzsálemi Szilvan negyedben.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »