Izrael lebombázott egy toronyházat, amelyben az AP és az Al Jazeera hírügynökségeknek is volt irodája

Izrael lebombázott egy toronyházat, amelyben az AP és az Al Jazeera hírügynökségeknek is volt irodája

Az izraeli légierő megsemmisített egy újabb toronyházat Gázában. A 12 emeletes épület többek között olyan sajtószervezetek helyi irodáinak adott otthont, mint az amerikai AP hírügynökség vagy a közel-keleti Al Jazeera. Izrael nem indokolta az épület elleni támadás okát, viszont előre figyelmeztették a támadásról az érintetteket. Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

Ugyanakkor néhány órával korábban a gázai menekülttábor elleni csapásban 10 ember veszett oda, állítólag két nő és nyolc gyermek.

Hírdetés

A hétfő óta tartó konfliktus már nem csak Izrael és a gázai övezetet uraló Hamász militáns szervezet szembenállásáról szól. A Stratfor szerint az elmúlt napokban több izraeli városban is zavargások törtek ki, a nacionalista szélsőjobboldali zsidó csoportok és az iszlamisták feszülnek egymásnak. Ez utóbbiak egyre hangosabban hirdetik, hogy a Kelet-Jeruzsálem lesz az új Palesztina fővárosa.

Ilyen körülmények között nagyon nehéz tűzszüneti megállapodást kezdeményezni és tető alá hozni, bár állítólag Tel-Aviv és a Hamász is hajlana rá, ha a politika lehetővé tenné (értsd: arcvesztés nélkül megálljt lehetne parancsolni az erőszaknak). A Hamász eddig 2000 rakétát lőtt ki Izraelre, amelyek nagy részét ugyan feltartóztatta a Vaskupola védelmi rendszer, ám néhány rakéta így is célba ért.

Körkép.sk, APNews.com, Stratfor.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »