Izrael komoly árat fizetett a Hezbollah elleni harcokban

Izrael komoly árat fizetett a Hezbollah elleni harcokban

Az izraeli hadsereg korábbi vezérkari főnöke Gadi Eisenkot tábornok az ,,Israel Hayom,, hírlapnak adott interjút a 20 évvel ezelőtti Libanonból történt izraeli kivonulással kapcsolatban.

Gadi Eisenknot szerint a libanoni Hezbollah ellenálló mozgalom sikeres volt az izraeli hadsereggel szemben és el is tudta érni stratégiai céljait az izraeli megszállók elleni küzdelem során. A libanoni szabadságharcosok ugyanis hosszú gerillaháborút vívtak Libanon déli területeinek felszabadításáért

Az izraeli tábornok szerint pontosan ez a stratégia volt sikeres a Hezbollah számára és ezzel okozott jelentős veszteségeket az izraeli hadsereg számára. Később pedig ez vezetett oda, hogy az izraeli megszállók inkább kivonultak a dél-libanoni területekről.

Hírdetés

A volt vezérkari főnök szerint már az is hiba volt az izraeli hadsereg részéről, hogy hosszú ideig (1982-2000) állomásoztak az általuk megszállt libanoni területeken. A tábornok éppen ezért egyetértett Ehud Barak korábbi izraeli miniszterelnökkel abban, hogy mielőbb ki kell vonulni Libanonból.

Ehud Barak elképzelése az volt, hogy a kivonulást úgy kell végrehajtani, hogy erről egyezményt írnak alá Libanonnal és Szíriával. Azonban ez az egyezmény elmaradt és a végén az izraeli megszállók egyoldalú döntés alapján vonultak ki. A tábornok szerint a kivonulás során ráadásul nagy mennyiségű felszerelés maradt hátra az izraeli csapatok által és ezeket Libanonba be is mutatták, mely egyre jobban megerősítette az izraeli vereség tényét.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »