Izrael kész megtámadni a Szíriába irányuló iráni segélyszállítmányokat

Izrael kész megtámadni a Szíriába irányuló iráni segélyszállítmányokat

2023. 02. 12.

Egy meg nem nevezett izraeli katonatiszt február 9-én a szaúd-arábiai Elaph című újságnak azt mondta, hogy Tel-Aviv nem fog habozni, hogy lebombázza a katasztrófa sújtotta Szíriába irányuló iráni segélyszállítmányokat, arra hivatkozva, hogy Teherán arra törekszik, hogy “kihasználja a tragikus helyzetet … hogy fegyvereket és felszerelést küldjön a Hezbollahnak”.

A névtelenül nyilatkozó tisztviselő hozzátette, hogy Izraelnek “hírszerzési információi” vannak állításai alátámasztására, mivel az izraeli hadsereg “fokozta légi, szárazföldi és tengeri megfigyelését mindannak, amit Irán Szíriába szállít”.

Irán az egyik vezető ország, amely humanitárius segítséget nyújt Szíriának azóta, hogy egy 7,8-as erősségű földrengés pusztított az ország északnyugati részén.

Péntek reggelig a szíriai földrengés halálos áldozatainak száma meghaladta a 3300 főt.

A nyugati szankciók következtében a Szíriába irányuló segélyszállítmányok a szomszédos Törökországba érkező segélyekhez képest nagymértékben akadályozva vannak, így Damaszkusz kénytelen a túlélők megsegítésében olyan szövetséges nemzetekre támaszkodni, mint Oroszország és Irán.

Izrael legújabb fenyegetése mindössze két héttel azután következett be, hogy drónjai három iráni, liszttel és rizzsel megrakott élelmiszerszállító teherautót bombáztak, amelyek Irakból Szíriába tartottak.

Hírdetés

A teherautók az al-Bukamali határátkelőn keresztül próbáltak legálisan bejutni Szíriába, napokkal azután, hogy 2019 óta először megnyitották azt a kereskedelmi teherautók előtt – adta hírül az Orosz Hírek.

Izrael korábban az ország repülőtereinek bombázásával akadályozta meg, hogy segélyszállítmányok érkezzenek Szíriába, hasonló állításokra hivatkozva az Iránból érkező “fegyverszállításokra”.

Tavaly szeptemberben az ENSZ Szíriai Bizottsága elítélte, hogy a damaszkuszi nemzetközi repülőtér elleni izraeli légicsapások lehetetlenné tették, hogy az ENSZ humanitárius segélyt juttasson el a rászoruló szíriaiaknak.

A június 10-i támadás súlyosan megrongálta Szíria fő közös használatú repülőterének két kifutópályáját, megbénítva az országba irányuló és onnan induló polgári légi forgalmat. A nyilatkozatot alig néhány nappal azután tették, hogy Izrael ugyanazon a héten kétszer is bombázta az aleppói nemzetközi repülőteret.

Izrael rendszeresen hajt végre illegális légicsapásokat Szírián belül olyan célpontok ellen, amelyekről azt állítja, hogy iráni vagy Hezbollah célpontok.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »