Izrael katonai övezetnek nyilvánította a Golán-fennsíkot

Izrael katonai övezetnek nyilvánította a Golán-fennsíkot

Szíria és Libanon felől megkezdődtek a megszálló izraeli hadsereg elleni támadások.

Január 27.-én a szíriai hadsereg és a Szíriai Ellenállási Front több támadást indított a Golán-fennsíkot megszállva tartó izraeli hadsereg ellen. Izraeli 2-es csatorna szerint hét katona és három tiszt eltűnt, a izraeli hadsereg nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben.

Izraeli oldalról húsz rakétát lőttek ki a a fennsík szíriai részén állomásozó 90. dandár Tal-Shaham katonai bázisára. Az izraeli légierő vadászgépei folyamatosan a a légtérben vannak, a fennsík megszállt területét zárt katonai övezetnek nyilvánította az izraeli vezérkar.

Tegnap késő estig szóltak a szirénák Észak-Izrael és Golán-fennsík zsidó telepein. A hadsereg megkezdte a lakosság evakuálását és lezárta az ország északi részére vezető utakat. Az izraeli vezérkar azonnali válságstábot hívott össze.
A szíriai támadással összhangban Dél- Libanonból a Hezbollah egysége palesztin területen katonai akciót hajtott végre amiben rajtaütöttek egy izraeli járőr konvojon.

Hírdetés

A libanoni Al-Manar csatorna szerint az akcióban tizenhét izraeli katona lelte halálát. A Hezbollah ezen felül rakétákkal támadta a megszállt libanoni Sabaa farm és Gajar települést is. Az izraeliek válaszul tizenhárom rakétát lőttek ki dél-libanoni területekre.

Az izraeli 10-es csatorna folyamatosan tudósít az eseményekről, elemzők szerint a Hezbollah és a szíriai támadásai csak egy folyamat kezdete. A libanoni ellenállási szervezet közleményében kijelentette ,hogy a Kunejtira Igaz Mártírok Brigádja hajtotta végre a támadást. az alakulat A Hezbollah újonnan alakuló Golán-fennsík felszabadításáért alakult fegyveres csoportja.

Zahana Gal-Onaz izaeli Meretz Párt vezetője Benjamin Natanyahu-t vádolja kialakult helyzetért, és hogy a nem tudja garantálni a zsidó telepesek biztonságát az északi területeken.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »