Izrael fokozatosan válik mini-drónnagyhatalommá

Izrael fokozatosan válik mini-drónnagyhatalommá

Kína és az Egyesült Államok növekvő konkurenciájával szemben felveszi a versenyt Izrael a drónok piacán.

Izrael fokozatosan a távolról irányított repülő szerkezetek nagyhatalmává válik, ezekből számos fajtát fejlesztett ki. Ebben a stratégiai fontosságú iparágban több mint 50 helyi start-up cég működik.

Izrael már 1969-ben bevetett kamerával ellátott távirányított repülőmodellt Egyiptom megfigyelésére, mielőtt hasonló nagyszabású programot indított volna a libanoni háború idején. Az ország ma már előkelő helyet foglal el a drónok világpiacán, állja a versenyt a két legfőbb konkurenssel, Kínával és az Egyesült Államokkal.

Mindössze hat hét alatt jutottak el a vázlattól az értékesítésig

Ronen Nadir az izraeli hadsereg rakétafejlesztésért felelős parancsnoka volt. A 2000-es években indított start-up cége, a BlueBird Aero Systems ma világszerte harci drónokat árul. Vezető helyre törekszik az úgynevezett VTOL – a helikopterhez hasonlóan függőleges felszállásra és leszállásra képes kis drónok – területén, amelyeket a nagyobb sebesség elérése érdekében szárnyakkal is felszerelnek. Ily módon

városban, dzsungelben vagy akár egy hajóhídon is képesek fel- és leszállni.
Nadir elárulta, hogy első vázlatrajztól a vásárlónak történő bemutatásig mindössze négy és fél hónap telt el: 2018 októberében kezdtük el a fejlesztést, és már több százat adtunk el belőle.

„Amikor az amerikai hadsereg minidrónt fejleszt, azt Irakban vagy Afganisztánban vetik be. A készülék kifejlesztése és a harci övezetekben történő bevetése között mindössze néhány év telik el” – fejtette ki a cégtulajdonos, emlékeztetve: Izraelben (az iparban) mindenki volt katona vagy tiszt, s az ilyen rendszereket kifejlesztők is tartalékosok. Friss adatokkal érkeznek az irodába, ami gyorsítja a fejlesztési ciklust.

Izrael sem veri nagydobra az eladásait

Egy 2013-as adatokon alapuló tanulmány első helyre teszi Izraelt a drónexportőrök listáján.

Az izraeli cégek piaci helyét nehéz meghatározni, mert Kínához hasonlóan titkosan kezelik az eladásaikat.
Az Egyesült Államok azonban nemrégiben megelőzte Izraelt a Global Hawk, egy nagy teljesítményű és drágább drón, illetve az elsősorban az európai piacon értékesített Predator pilóta nélküli repülőgépek exportjával.

Hírdetés

Izraelnek a kínai konkurenciával is szembe kell néznie. „Peking olyan országoknak árul, amelyeknek Izrael nem adna el, de a zsidó állam biztosan ott van a három, sőt két világelső között” – hangsúlyozta Philip Finnegan, a Teal Group amerikai cég piacelemzője. Finnegan szerint azért nehéz az izraeli cégek piaci helyét meghatározni, mert Kínához hasonlóan titkosan kezelik az eladásaikat.

Nemrégiben a tel-avivi repülőtér közelében található Airport City ipari parkban tartott konferencián megjelent Nadav Argaman, a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat feje is. Üzenete világos volt: mindenekelőtt izraeli technológiát vásárolnak.

Polgári és mezőgazdasági ágazatokban is kamatoztatják a katonai tapasztalatokat

Zohar Dvir, a rendőrfőnök egykori helyettese jelenleg a Gold drone start-up igazgatótanácsának a vezetője, amely egyebek mellett mezőgazdasági drónokat gyárt. A cégek immár a polgári ágazatokban is kamatoztatják a katonai tapasztalatokat.

A drónok világpiaca jelenleg megközelíti a 12 milliárd dollárt (3668,5 milliárd forint),
de 2029-re várhatóan eléri a 25 milliárd dollárt. A Teal Group szerint a polgári célokra felhasznált távirányítású repülő szerkezetek aránya meghaladja majd a katonaiakét.

Ben Alfi egykori repülőtiszt, a mezőgazdaságban felhasznált drónokra szakosodott BWR Robotics cég elnök-vezérigazgatója szerint a mezőgazdaságban a legjobbak a lehetőségek: adatokat lehet gyűjteni a mezőkről, rovarirtókat szórni, beporozni, sőt aratni is lehet velük.

„Amikor hatékony mérnöki rendszerekről van szó, Izrael az élen jár” – mondta Alfi, aki némi iróniával jegyezte meg, hogy országának nem volt ekkora sikere az autógyártás terén: Az utolsó autó, amelyet 40 éve megpróbáltunk megépíteni, üvegszálból készült és megette egy teve.

Kereskedelmi célokra is előnyös a drónok bevetése

A kereskedelmi célokra felhasznált drónok előnyeiről a Philly by Air amerikai weboldal készített összeállítást. A különböző tanulmányokból kinyert adatok alapján kimutatták, hogy 55 százalékkal biztonságosabbá tehetik az építkezési munkálatokat, valamint 98 százalékkal csökkenthetik egy 12 hektáros terület átvizsgálásának idejét, aminek köszönhetően ezer hektár terület nézhető át egy nap alatt.

A jelentés szerint 2018-ig bezárólag 133 életet mentettek meg drónokkal, 2017-ben pedig 5500 egység vért szállítottak a segítségükkel Ruandában.

Az ingatlanosok is hasznot húzhatnak a távolról irányított repülő szerkezetekből, az adatok alapján 68 százalékkal gyorsabban kelnek el azok az otthonok, melyekről magaslati drónos képek is készülnek.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »