Izrael európai bojkottól tart

Izraelben hevesen bírálták pénteken az Európai Parlament csütörtöki döntését az 1967-ben elfoglalt palesztin területekről származó izraeli termékek címkézésének támogatásáról.

Benjámín Netanjáhú miniszterelnök csütörtök este kijelentette, hogy „a döntés árt a békének”, és hozzátette, hogy „történelmi emlékezetünk van arról, hogy mi történt, amikor Európában megjelölték a zsidók áruit”.

Elsöprő többség

A Háárec című újság pénteki száma szerint Netanjáhú hangsúlyozta, hogy a palesztin–izraeli viszály alapja nem a megszállt területetek vagy az ottani telepek ügye.

Az Európai Parlament strasbourg-i plenáris ülésén egy közel-keleti témájú határozat keretében ötszázhuszonöten támogatták – hetven képviselő ellenében, harmincegy tartózkodás mellett – több EU-tagország külügyminiszterének azt a javaslatát, hogy az európai kontinensen árult izraeli termékeken megjelöljék az 1967-ben megszállt Ciszjordániában készült árukat.

Hírdetés

„Bojkottszagú diszkrimináció”

Izraelben pénteken a balközép Cionista Tábor is elítélte a határozatot. A közszolgálati rádió értesülése szerint az ellenzéki pártban úgy vélik, hogy „a termékek címkézése alapjaiban elfogadhatatlan, mert nem az Izrael polgárainak és gazdaságának okozott károk jelentik a tárgyalások megújításának útját”.

A külügyi tárca szóvivője, Emánuel Nahson szerint Jeruzsálem azért ellenzi határozottan a megszállt területekről származó áruk címkézését, mert „a címkézés diszkriminatív folyamat, amely erősen bojkottszagú. […] Ez egy politikai megoldás kierőltetése egy technikai lépés leple alatt, ahelyett hogy a palesztinokat a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre ösztönöznék. Európa álszenten viselkedik Izraellel szemben, miközben fel sem merül, hogy hasonló megoldásokat szorgalmazzon Észak-Ciprussal vagy a Nyugat-Szaharával szemben.”

Égnek állt a hajuk

A Háárec szerint a külügyi minisztériumban attól tartanak, hogy az 1967-es területek megjelölése csak az első lépés az ott készült termékek, majd az összes izraeli termék bojkottja felé. „Amikor azt mondtuk nekik, hogy ez bojkott, égnek állt a hajuk – mesélte a tárca egyik vezető tisztviselője az uniós parlamenttel folytatott vitájukról a lapnak. – Mondtuk nekik, hogy a telepeken gyártott termékek megjelölése olyan ajtó, melynek megnyitása után nem lehet megállítani a következő lépéseket. Felvilágosítottuk őket, hogy számunkra ez nem technikai folyamat, hanem teljes mértékben Izrael elleni politikai lépésnek tekintjük.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »