Izrael és Oroszország egyeztetett a szíriai helyzetről

Izrael és Oroszország hétfőn megállapodott arról, hogy koordinációs mechanizmust hoznak létre a fegyveres erőik közti esetleges szíriai összetűzések elkerülése végett.

A megállapodást az orosz fővárosban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalásokat folytató Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kezdeményezte, aki szerint felmerült annak veszélye, hogy Szíriából orosz fegyverekkel támadják országát, illetve hogy a két ország csapatai véletlenül összetűzésekbe keverednek a szíriai hadszíntéren.

„Megállapodtak egy mechanizmusról”

Moszkva fegyvereket szállít Bassár el-Aszad szíriai elnök erőinek, és a napokban közölte: nem zárja ki, hogy Aszad kérésére csapatokat küldjön a négy és fél éve polgárháború sújtotta közel-keleti országba. Izrael korábban több kisebb légicsapást hajtott már végre Szíriában, elsősorban az Aszaddal szövetséges Hezbollah libanoni síita radikális szervezet ellen.

Hírdetés

Netanjahu Putyinnal folytatott találkozóját követően izraeli újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy célja „az orosz erők és az izraeli hadsereg közti félreértések megakadályozása” volt, és Putyinnal „megállapodtak egy mechanizmusról” evégett, de részleteket nem árult el. Azt ugyanakkor elmondta, hogy az Egyesült Államoknak moszkvai útja „minden egyes részletéről” beszámolt.

Putyin alaptalannak nevezte Netanjahu félelmét

Az orosz elnök azt hangsúlyozta, hogy Moszkva „felelősséggel” fog eljárni a Közel-Keleten. Egyúttal alaptalannak nevezte Netanjahu azon félelmét, miszerint a szíriai kormányerők izraeli célpontok ellen használnák fel az Oroszországtól kapott fegyvereket. Az orosz elnök szerint nem áll Aszad érdekében, hogy újabb frontot nyisson a polgárháborúban.

A Kommerszant című orosz napilap jelentése szerint jelenleg 1700 orosz katonai tanácsadó tartózkodik a szíriai Tartusz Moszkva által bérelt haditengerészeti kikötőjében. A lap arról is hírt adott, hogy az aktuális tervek szerint Oroszország két éven belül leszállítja azt a 12 Mig-29-es harci repülőgépet Aszadnak, amelyek adásvétele 2013-ban fizetési problémák miatt megakadt.

Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció hosszabb ideje hajt végre légicsapásokat Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai ellen, de a többi felkelőcsoportot, illetve Aszad erőit nem támadják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »