Izrael előtt hajbókol Orange és Franciaország – tudhatták volna, hogy a terrorállamból való kivonulás megemlítése tabu

Izrael előtt hajbókol Orange és Franciaország – tudhatták volna, hogy a terrorállamból való kivonulás megemlítése tabu

Meggondolatlan kijelentést tett szerdán Stephane Richards, a francia telekommunikációs gigász elnök-vezérigazgatója. Egy Kairóban tartott konferencián közölte, hogy akár már másnap kivonulna Izraelből, ha a szerződések nem kötnék. Izraelben az valóságos vihart váltott ki, így azóta is megy a térden csúszva magyarázkodás.


Stephane Richards mehet Zuroff elől bujkálni

Az arab és francia palesztinbarát kritikusainak azért próbált megfelelni a cégvezető, mert az izraeli partnerén (Partner Communications) keresztül közvetetten segíti a ciszjordániai megszállótelepek kommunikációját, amit tompítani kívánt, és így a 2025-ig hosszabbítást a határozatlan határidőről való rövidítésként magyarázta: ennyi kompromisszumot tudtak csak kötni az erősebb féllel, a zsidókkal.

Hírdetés

A szerződésből egyébként üzleti okokból szeretne kilépni az Orange, hiszen elmondásuk szerint Izrael az egyetlen oország, ahol nem gyakorolnak felügyelet a licencük fölött, hanem azt a partnercég a kedve szerint használhatja. Ebből azonban nem tudnak kihátrálni.

Természetesen az egyszerű bocsánatkérésnél és a maradási szándék kijelentésénél nem állt meg Richards. Még pénteken Silvan Shalom miniszterelnök-helyettest és belügyminisztert telefonon rajongta körbe, mondván ő Izrael barátja, szereti Izraelt, mindössze félreértésről van szó, sőt minden poltikai bojkottot elítélnek. (Ez talán nem volt szükséges, hiszen Iránt nyilván szabad bojkottálni.)

A magas szintű megszólalás pedig nem volt véletlen, maga Benjamin Netanjahu parancsolt rá a franciákra, hogy az "aggasztó kijelentést és cselekedetet" hajbókolás kövesse.

Míg francia emberi jogi szervezetek ambícionálják az Orange zsidó béklyóktól való megszabadítását, a magát makulátlannak beállító terrorállam továbbra is antiszemitizmust lát az őket érő bojkottban.

(Háárec nyomán)

Kapcsolódó: A Kongresszus nyomásgyakorlással tiltaná a világnak, hogy a terrorállamot bojkottálni merészeljék


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »