Izrael elismerte: terroristákat segítenek, hogy ne közelítsék meg őket

Izrael védelmi minisztere hétfőn elismerte, hogy országa orvosi segítséget nyújt szíriai felkelőknek cserében azért, hogy a szíriai drúz etnikumnak ne essen bántódása, és hogy a felkelők ne közelítsék meg túlságosan az izraeli határt.

Móse Jaalon sajtótájékoztatón fedte fel, hogy a humanitárius segélyből részesülnek olyan felkelők is, akik feltehetően tagjai az an-Nuszra frontnak, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának.

Június elején legalább 20 drúzt öltek meg a török határ mellett az an-Nuszra katonái, azóta különösen megerősödött az Izraelben élő, mintegy 140 ezer lelkes drúz kisebbség aggodalma Szíriában élő rokonaiért, hittársaiért.

Hírdetés

A feszültséget jól érzékelteti, hogy Izraelben élő drúzok múlt hétfőn megtámadtak egy, a szíriai határról szíriai sebesültekkel izraeli kórházba tartó katonai mentőautót és megölték az egyik sebesültet. A drúz támadók azt hitték, hogy a mentők az an-Nuszra Front harcosait szállítják, de az izraeli hadsereg szerint civil sebesültekkel siettek kórházba.

Jaalon elítélte és felelőtlenségnek minősítette a múlt hétfőn történteket, hangsúlyozva, hogy Izrael nem akar belekeveredni a szíriai belháborúba.

Az izraeli védelmi erők adatai szerint a szíriai belháború eddigi négy éve alatt nagyjából ezer, az izraeli határig elvergődött szíriai kapott izraeli orvosi segítséget és került izraeli kórházakba.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »