Izrael csapást mért a Hizballáh parancsnoki központjára – ismét a kiterjedt háború szélén táncol a Közel-Kelet

Izrael csapást mért a Hizballáh parancsnoki központjára – ismét a kiterjedt háború szélén táncol a Közel-Kelet

Az izaraeli sajtó közlése szerint a izraeli légierő csapást mért  a Hizballáh (Hezbollah) parancsnoki központjára, és a célpont maga Hasszan Naszralláh, a militáns (terror-) szervezet feje volt. Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, hogy Naszralláh túlélte a támadást.

Az AFP szerint az izraeli csapások legalább hat laküházat a földdel tettek egyenlővé, sok a halott és a sebesült. Állítólag a robbanás olyan nagy volt, hogy a lökéshullám Bejrúttól kilométerekre is ablakokat tört ki.

A légicsapásokra nem sokkal azután került sor, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette: folytatni fogja a Hizballáh elleni hadjáratát.

mondta Netanjahu.

Tavaly október óta ez volt a legnagyobb légicsapás a libanoni fővárosban. A bombák a közlések szerint az épületek alatt húzódó parancsnoki központot célozták.

Hírdetés

A Biden-adminisztráció vért izzad, hogy lecsillapítsa a kedélyeket a Közel-Keleten, ám eddig nem járt sok sikerrel. Azt kérte Izraeltől és a Hizballáhtól, hogy függesszék fel az egymás elleni támadásokat – amelyeket az elmúlt időszakban fokozatosan gyakoribbá váltak.

Az USA és Franciaország (Libanon volt francia gyarmat) és más nyugati szövetségesek 21 napos tűzszünetet kért az izraeli-libanoni határ területére a felektől.

A történtek után ez a nyilatkozat már nem sokat ér.

A Hezbollahról érdemes tudni, hogy egy siíta (és ezért Iránhoz közel álló) politikai és félkatonai szervezet, egyes definíciók szerint terrorszervezet, amelynek nagyobb katonai ereje van, mint a libanoni hadseregnek, így sokak szerint egy állam az államban, amely domináns szerepet játszik a libanoni politikára

Körkép.sk, WSJ, Reuters


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »