Izrael bojkottjára szólít fel Sargentini pártja

Izrael bojkottjára szólít fel Sargentini pártja

A Baloldali Zöldek nevű párt lett az első olyan vezető holland politikai mozgalom, amely Izrael bojkottjára szólít fel — számolt be a neokohn a JTA zsidó hírügynökségre hivatkozva. Több holland zsidó szervezet is elítélte a lépést.

A holland parlament alsóházának 150 helyéből 14-et birtokló Baloldali Zöldek (Groen Links) nevű párt a februári kongresszusán fogadta el az Izrael elleni bojkottról szóló határozatot.

Míg az izraeli termékek bojkottja legális Európában és még számos helyen a világon, addig vannak kivételek is. Franciaországban és Spanyolországban például bírósági döntések szólnak arról, hogy az ilyesfajta bojkott megsérti az antidiszkriminációs törvényeket.

A holland antiszemitizmus ellen harcoló Izrael-barát szervezet, az Izraeli Információs és Dokumentációs Központ (CIDI) határozottan elítélte a döntést.

Hírdetés

„A baloldali zöldek könnyen figyelmen kívül hagyják, hogy a gyakorlatban a BDS mindig együtt jár az antiszemitizmussal, emellett sokszor terrorcsoportokhoz is kapcsolódik” — közölte a szervezet.

A Likoed Nederland Izrael-barát csoport nyilatkozatában kijelentette: a baloldali zöldek döntésükkel rasszista mozgalommá alacsonyították magukat, hozzátéve, a párt elfelejtett hasonló határozatokat elfogadni Marokkó, Kína, Törökország és Oroszország bojkottjával kapcsolatban, melyeket a nemzetközi közösség mind megszálló hatalmakként tart számon.

A Baloldali Zöldek korábban azért kerültek a magyarországi hírekbe, mert egyik EP-képviselőjük, Judith Sargentini többek között antiszemitizmussal is vádolta a magyar kormányt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »