Izrael az Ukrajnával szomszédos országok területén keresztül is evakuálná az izraelieket és az ottani zsidókat

Izrael az Ukrajnával szomszédos országok területén keresztül is evakuálná az izraelieket és az ottani zsidókat

Jáír Lápid szerint Ukrajnában mintegy 10-15 izraeli állampolgár tartózkodik, az ott élő zsidó száma pedig 150-200 ezerre tehető. Akárcsak korábban, más országokban előállt konfliktus idején, ezúttal az ukrajnai zsidókat menekíti Izrael egykori megmentőik, az oroszok esetleges „felszabadító” katonai benyomulása elől. Az Ukrajnából Izraelbe tartó járatok már most telítettek, s az izraeli külügyminiszter szerint szükség esetén az evakuálási akciót az Ukrajnával szomszédos országok területének igénybevételével keresztül föl is gyorsíthatják – írja a Hádásot 12.

Jáír Lápid izraeli külügyminiszter vasárnap sajtótájékoztatón ismertette az Ukrajnában tartózkodó izraeliek – és a helybeli zsidók egy része – evakuálására vonatkozó tervet. A nemsokára Magyarországra látogató miniszter szerint Ukrajnában jelenleg 10-15 ezer (sic!) izraeli állampolgár van, akik közül 2000 a különböző tanintézetekben tanuló diák. Eddig 6 500, Ukrajnát elhagyni szándékozó izraeli regisztrált a kijevi izraeli nagykövetségen. A külügyminiszter elmondta: a mintegy 150-200 ezer ukrajnai zsidóval a hitközségi vezetők útján tartja a kapcsolatot a nagykövetség.

Hírdetés

Jáír Lápíd egyben igyekezett eloszlatni azt az izraeli aggodalmat, miszerint nem telítettek az Ukrajnából Izraelbe induló repülőjáratok, mert az ott élő izraeliek a Külügyminisztérium figyelmeztetése ellenére sem tartanak az esetleges veszélyhelyzettől. „A jövő héten is indul 31 telített járat Ukrajnából, s a járatok számát tovább lehet növelni, s fogjuk is növelni”, mondta a miniszter.

Titkosszolgálati információkra hivatkozva Lápíd a sajtó képviselőinek elmondta, hogy Izraelnek nem sok ideje maradt kimenekíteni az állampolgárait Ukrajnából. „Ezért azt mondom az izraelieknek: térjetek haza, mielőtt a történet még súlyosabbá válik”. Izrael kidolgozta azt a változatot is, hogy szükség esetén az izraelieket Magyarországon, Lengyelországon, Szlovákián és Moldován, tehát az Ukrajnával szomszédos államokon keresztül is menekítik. „Az említett országok beleegyezésüket adták az akcióhoz, amiért mi hálásak vagyunk nekik” – jelentette ki Jáír Lápid.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »