Izrael által kiképzett zsoldosok harcolnak Jemenben

Izrael által kiképzett zsoldosok harcolnak Jemenben

Az amerikai Kongresszus nemzetbiztonsági bizottságához közel álló források megerősítették, hogy több száz, az Egyesült Arab Emirátusok által fizetett nyugati zsoldos vett részt a jemeni Hodeida városának megtámadásában, akiket Izraelben képeztek ki.

Az Al-Khaleej Online forrásai szerint több száz nyugati állampolgárságú zsoldos vett részt azokban a harcokban, melyek a jemeni Hodeida város elfoglalásáért zajlottak. Szerették volna átvenni a város irányítását a jemeni ellenállástól és a jemeni hadseregtől, azonban komoly ellenállásba ütköztek.

A Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok vezetése alatt álló katonai koalíció már tavaly júniusban is megpróbálta elfoglalni Hodeida városát, azonban belebuktak és nem sikerült elérni a céljaikat. Mivel a várost nem tudták elfoglalni és a városi harcokban nem értek el sikereket ezért légicsapásokat hajtottak végre, melyeknek sok civil áldozata volt.

Hírdetés

A szaúdi koalíció hétfőn jelentette be, hogy ismét támadást indítanak a város és annak kikötője ellen . Egy héttel korábban ugyanis már sikerült elvágniuk a főváros Sanaa és Hodeida között lévő utat, mely utánpótlási vonalként szolgált az ellenállók számára.

Az amerikai források szerint a korábbi palesztin parancsnok Mohamed Dahlan, aki jelenleg Abu Dhabi koronahercege Mohamed Bin Zayed biztonsági tanácsadója, személyesen felügyelte a zsoldosok helyszínre szállítását. Az Egyesül Arab Emirátusok számára sok kolumbiai és nepáli zsoldos dolgozik Jemenben.

Az Al-Khaleej Online meglepte a nyilvánosságot amikor beszámolt a Negev sivatagban működő kiképző táborokról, melyeket az 1948-ban a palesztinoktól elvett földeken hoztak létre. Az Emirátusok és Izrael pedig megállapodást kötött a táborok létrehozásáról.

A híroldal beszámolója szerint Mohamed Dahlan is ellátogatott ezekbe a táborokba, hogy személyesen győződjön meg a felkészítésről és a zsoldosok kiképzéséről, melyet a megszálló izraeli hadsereg tisztjei folytatnak az Emirátusok jóváhagyásával és Abu Dhabi koronahercegének beleegyezésével.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (MiddleEastMonitor)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »