Izrael a tanítómester: már nemcsak az USA-ba, de világszerte exportálják a kínzási technikákat és az erőszakot

Izrael a tanítómester: már nemcsak az USA-ba, de világszerte exportálják a kínzási technikákat és az erőszakot

Akik jól ismerik az izraeli megszálló hatóságoknak a palesztin ellenállókkal szemben alkalmazott módszereit, aligha lepődnek meg az alábbi hír hallatán: a CIA a terrorizmussal vádolt foglyok kínzásának igazolása érdekében az Izraelben alkalmazott jogi formulákat tekintette irányadónak. De Izrael nem csupán abban jár élen, hogy AVH-s módszereket törvényesnek és jogosnak tünteti fel. A zsidó állam tüntetések és tiltakozó mozgalmak leverésében igencsak járatos biztonsági erői kulcsszerepet játszanak az USA és számos más állam rendfenntartó egységeinek kiképzésében is.

Az amerikai szenátus hírszerzési ügyekkel foglalkozó bizottságának jelentéséből egyértelműen kiderül: a CIA alaposan tanulmányozta az izraeli börtönökben a palesztin foglyokkal szemben alkalmazott vallatási módszerek indoklását. Igaz, kezdetben az amerikaiak még úgy vélekedtek, hogy a kínzás „nem hatékony”, mivel a foglyokból sok esetben csak „hamis információkat kényszerít ki”. Azonban egy 2001. novemberi CIA-jelentés már úgy utal az izraeli vallatási technikákra, mint amelyek „szükségesek ahhoz, hogy meg lehessen akadályozni nagyobb bajokat, abban az esetben, ha más lehetőségek nem állnak rendelkezésre”.

Hírdetés

A szenátusi jelentés megállapítja továbbá, hogy a CIA a kínvallatásokkal kapcsolatban az Izraeli Legfelsőbb Bíróság egy 1999-ben született határozatára is hivatkozott, amely lehetővé tette a belbiztonsági szolgálatok számára az erőszakos vallatási módszerek alkalmazását. Persze csak azzal a megkötéssel, hogy a kínzás nem lehet a cél, hanem csak valamely nagy veszély elhárításának eszköze.

Ugyanakkor az Izraeli Legfelsőbb Bíróság határozatában azt is kimondja, hogy nem lehet eljárást indítani a korlátokat túllépő kihallgatókkal szemben. Létezik ugyanis egy olyan jogi kategória, amelynek értelmében bizonyos rendkívüli helyzetekben szükséges lehet a törvényt megszegni valamely nagyobb katasztrófa elhárítása céljából.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »