Izrael a megszállt Golán felől támadná Libanont

Izrael a megszállt Golán felől támadná Libanont

2024. 10. 16.

Annak jeleként, hogy Izrael kiterjesztheti szárazföldi hadműveleteit a libanoni Hezbollah ellen, aknamezőket szedett fel az Izrael által megszállt Golán-fennsík és a Szíriával határos demilitarizált sáv közötti határon – közölték biztonsági források.

A lépés azt sugallja, hogy Izrael keletebbről a libanoni határ mentén próbál csapást mérni a Hezbollahra, először ebből az irányból, egyúttal biztonságos területet hozva létre maga számára, ahonnan szabadon felderítheti a fegyveres csoport tevékenységét, és megakadályozhatja annak beszivárgását – írja a Privátbankár.hu a Reuters-re hivatkozva.

Noha aknamentesítési tevékenységről számoltak be a Reutersnek nyilatkozó források – köztük egy Dél-Szíriában állomásozó szír katona, egy libanoni biztonsági tiszt és egy ENSZ békefenntartó tisztviselő – további, be nem jelentett részleteket tártak fel, amelyek azt mutatták, hogy Izrael a szíriai oldalon lévő demilitarizált zónát elválasztó kerítést a szíriai oldal felé mozgatja és további erődítményeket létesít a területen.

Hírdetés


Az izraeliek által megszállt Golánból és esetleg a szíriai területtől elválasztó demilitarizált zónából történő rajtaütéseket magában foglaló katonai akció kiszélesítheti azt a konfliktust, amely Izraelt szembe állítja a Hezbollah-hal és szövetségesével, a Hamászszal, amely már bevonta a fegyveres küzdelembe Iránt, és az Egyesült Államokat is beszippanthatja.

Frontjának keleti kiterjesztésével Izrael megszorongathatja a Hezbollah fegyverszállítási útvonalait, amelyek egy része átszeli Szíriát, Libanon keleti szomszédját.

Navvar Saban, az isztambuli székhelyű Harmoon Center konfliktuselemzője szerint a Golánon – ami egy dombos, 1200 négyzetkilométeres fennsík, amely Libanonnal és Jordániával is határos – az izraeli műveletek olyan kísérletnek tűnnek, amelyek „előkészületek egy szélesebb körű libanoni offenzívához”.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »