Ízelítő Európa jövőjéből: miniszterre, rendőrökre támadtak az ártatlanok, majd átvették a hatalmat egy leszboszi táborban

Ízelítő Európa jövőjéből: miniszterre, rendőrökre támadtak az ártatlanok, majd átvették a hatalmat egy leszboszi táborban

Több órán keresztül harcoltak egymással a Leszbosz szigetén kialakított Moria "menekült"tábor lakói és a görög rendőrség. Az erőszak állítólag azután fajult el, hogy egy rendőr megütött egy "gyermeket" (aki valójában akár 45 éves is lehet – a szerk.), majd a görög bevándorlási miniszter látogatása "zaklatta fel" a szegény kontinensfoglalókat. A migránsok egy kis ideig átvették a tábor feletti uralmat, de nem sokkal később könnygázzal felszerelt rendőrök érkeztek a helyszínre, akik szerda reggelre helyreállították a rendet.

Könnygázzal próbálta megfékezni a görög rendőrség a Leszbosz szigetén kialakított Moria menekülttábor feldühödt lakóit, akik szerda reggelig nem csillapodtak le egy kedd reggeli incidens miatt – tudósított a Russia Today angol nyelvű hírportál.

A feszültség helyi jelentések szerint egész nap csak fokozódott : először akkor dühödtek fel a migránsok, mikor egy rendőr állítólag megütött egy gyermeket. Ezt követően mentők érkezéséről jelentek meg információk, a közösségi médián robbanásokról is beszámoltak, majd két sérültekkel teli mentő hagyta el a tábor területét. Állítólag mind táborlakók voltak.

A helyszínre érkező önkénteseket a biztonsági erők nem engedték be a táborba délután, mert elmondásuk szerint a migránsok több épületet elfoglaltak és átvették a tábor irányítását. A segítőknek meg kellett várniuk a rendőri beavatkozás végét.

A robbantásokról szóló beszámolókat minden bizonnyal a felgyújtott konténerek miatt vagy a könnygáz bevetése után jelentették a helyszínen tartózkodók.

Napközben a görög és holland menekültügyi miniszterek látogatása "zaklatta fel" az érzékeny lelkű megszállókat.

Az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központ, a hotspot lakói fogva tartásuk, a Törökországba történő esetleges kitoloncolásuk és "rossz életkörülményeik" ellen kezdtek tüntetni Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter és Klaas Dijkhoff, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkárának keddi látogatása alatt.

A migránsok vizespalackokkal dobálták meg a görög bevándorlási minisztert, majd nem sokkal később a civil szervezetek elkezdték kiüríteni a tábort – derült ki egy helyszínen tartózkodó szabadúszó újságíró, Andrew Connelly jelentéseiből.

A két incidens közötti időszakban a tábor lakói állítólag ledöntöttek több kerítést is, és "Szabadság, szabadság!" kiáltásokkal, kövekkel támadtak a rendőrökre, arcukat eltakarva felmásztak a konténerekre, majd a miniszterek távozása után egy ideig átvették a tábor irányítását.

Leszbosz szigetén jelenleg körülbelül négyezer bevándorló tartózkodik, legtöbbjüket a Moria menekülttáborban helyezték el.

Görögország szerdán mindössze 49 migránst toloncolt ki Törökországba az EU-török megállapodás keretében, amely szerint a március 20. után érkezett betolakodókat menedékkérelem hiányában Athén visszaküldheti a másik országba.

Eközben továbbra is mintegy 2680 menedékkérő tartózkodik a pireuszi kikötőben felállított hevenyészett táborban – jelentette internetes oldalán a Kathimerini című görög napilap szerdán.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »