Ízelítő a francia demokráciából: A kormány a nemzetgyűlés jóváhagyása nélkül vezeti be a nyugdíjkorhatár emelését

Ízelítő a francia demokráciából: A kormány a nemzetgyűlés jóváhagyása nélkül vezeti be a nyugdíjkorhatár emelését

“Mondjon le” – skandálta folyamatosan képviselők tömege csütörtökön a francia nemzetgyűlés alsóházában Elisabeth Borne miniszterelnök beszéde közben, aki nem bocsátotta szavazásra a vitatott nyugdíjreformot, helyette az alkotmány egyik cikkelyét alkalmazva az alsóház jóváhagyása nélkül fogja alkalmazni az új törvényt.

Hetek óta tartó belpolitikai válság és tüntetéshullám sújtja Franciaországot a nyugdíjreform miatt. A kormány szerint enélkül összeomlik a francia szociális ellátórendszer. Az intézkedés azonban joggal népszerűtlen, többek között 62-ről 64 évre növeli a nyugdíjkorhatárt, ami munkások jogaira igencsak érzékeny francia társadalom számára egyértelműen elfogadhatatlan. A reform egy másik része azt is bevezeti, hogy csak az jogosult teljes összegű nyugdíjra, akinek legalább 43 ledolgozott éve van.

Az, hogy Borne miniszterelnök nem bocsátotta szavazásra a reformot az alsóházban, azt jelzi, hogy Emmanuel Macron elnöknek és kormányának esélye sem maradt többséget besorakoztatni a reform mögé – így a csúfos kudarc helyett kihasználtak egy alkotmányos kiskaput. Macron és kormánya helyzete nem túl előnyös, a francia elnökválasztást még behúzták, de a nemzetgyűlési választásokat elvesztették, és az elnök kormányának nincs többsége az alsóházban.

Hírdetés

A képviselők dühösen vagy épp maró gúnnyal reagáltak arra, mikor a miniszterelnök kijelentette, az alkotmány 49.3-as cikkelyét alkalmazva kihagyja a reformintézkedésekről szóló szavazást.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője szerint Bornenak le kell mondani, az alkotmány említett cikkelyének alkalmazása a gyengeség egyértelmű jele. Jean Luc Melenchon, a szélsőbaloldali France Insoumise vezetője “látványos kudarcnak” nevezte a kormány döntését. Mindannyian kiemelték, hogy reform nem élvezi sem a parlament sem az utca támogatását.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »